PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1976 | 02 | 1-2 |

Tytuł artykułu

The effect of UV-rays on the proteolytic activity of Streptococcus diacetilactis

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ promieni UV na aktywność proteolityczną Str. diacetilactis

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A suspension of Str. diacetilactis 239 cells was exposed to UV-rays under standard conditions. The surviving cells showed increased proteolytic activity by 10% to 50% as compared with the parent strain.
PL
W celu uzyskania aktywnych proteolitycznie szczepów paciorkowców mlekowych zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Działaniu promieni UV poddawano standaryzowaną zawiesinę bakterii o gęstości ok. 1 mg s.m. w 1 ml, pochodzących z różnych faz wzrostu. Selekcję aktywnych proteolitycznie szczepów prowadzono w hodowli w mleku, oznaczając przyrost azotu aminowego. Porównawczo oznaczano aktywność kwasotwórczą i aromatyzującą tych szczepów. Przebadano ok. 300 osobników populacji wyjściowej i ok. 700 populacji napromieniowanych. Stwierdzono dużą heterogenność aktywności proteolitycznej populacji macierzystej. Faza wzrostu komórek poddawanych napromienianiu nie wpływała na efekt ich działania. Wpływ promieni UV wyrażał się wyeliminowaniem szczepów o najniższej aktywności proteolitycznej oraz zwiększeniem liczby szczepów aktywnych o 10-50%. Szczepy o najwyższej aktywności proteolitycznej izolowano po dłuższym czasie naświetlania, przy przeżywalności rzędu 0,05%. Nie stwierdzono korelacji uzdolnień kwaszących, aromatyzujących i proteolitycznych u badanych szczepów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

1-2

Opis fizyczny

p.73-85,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Technology of Fermentation and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Barton-Wright E. C.: The Microbiological Assay of the Vitamin B-Complex and Aminoacids. New York, Pitman Publ. Camp., 1952.
  • 2. Bannikowa L. A., Maksimowa A. K.: Moł. Prom:, 1969, 3, 15.
  • 3. Bannikowa L. A., Maksimowa A. K., Grodzienskaja E. E.: Trudy WNIMI 1968, 26, 3.
  • 4. Bottazzi V.: XVI Int. Dairy Congr., 1962, S. IV., 522-526.
  • 5. Brandl E.: Milchwissenschaftliche Berichte 1960, 4, 289.
  • 6. Colovick P., Kaplan N. O.: Methods in Enzymology New York 1955-1957.
  • 7. Gudkow A. W., Zwiagincew W. J.: Moł. Prom., 1971, 3, 14.
  • 8. Kuila R. K., Ranganathan B., Dutta S. M., Laxminarayana H.: J. Dairy Sci., 1971, 54, 331.
  • 9. Maksimowa A. K.: Trudy WNIMI 1970, 27, 32.
  • 10. Mycielski R., Post. Mikrobiol. 1967, 6, (2), 203.
  • 11. Oberman H.: Z.N.Ch.Sp., 1968, 116, 1-76.
  • 12. Pande S. P., Annantharam S. N., Ananthakrishan C. P.: XVIII Int. Dairy Congr., 1970, 117, 1E.
  • 13. Piatnitsyna J. N.: Trudy WNIMI 1968, 26, 37.
  • 14. Piątkiewicz A., Kasperkiewicz-Jamróz T., Roczn. Techn. i Chemii Żywn., 1976, 3.
  • 15. Singh Jasjit, B. Ranganathan: Acta Microbiol. Pol., 1974, 6, (1), 15-20.
  • 16. Załaszko MW., Moczałowa K. W.: Moł. Prom., 1969, 3, 18.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-02e8f4fa-da45-4126-91b1-ac9cec4e7b22
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.