PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 2 |
Tytuł artykułu

Laboratory effect of azoxystrobin (Amistar 250 SC) and grapefruit extract (Biosept 33 SL) on growth of fungi colonizing zucchini plants

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Laboratoryjna ocena wpływu azoksystrobiny i ekstraktu z grejpfruta na wzrost grzybów występujacych na cukinii
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Zucchini (Cucurbita pepo L. var. giromontina) is a dependable vegetable in cultivation which is characterized by high fertility. Grown in the field and under cover, it is infected by a number of pathogens specific of the family Curbitaceae as well as those that are characteristic of other plantations. Actually, natural products such as plant extracts are more and more frequently used in plant protection from pathogens. The azoxystrobin (Amistar 250 SC, Syngenta) and extract of grapefruit (Biosept 33 SL, Cintamani Poland) were tested in vitro for their effectiveness to inhibit the linear growth of Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Fusarium avenaceum, F. culmorum, F. equiseti, F. oxysporum, Rhizoctonia solani and Trichoderma hamatum. The azoxystrobin (0.05%, 0.1%) and extract of grapefruit (0.1%, 0.2%) were applied in different concentrations. The studies made use of a Petri dishes method recommended for testing fungicides in laboratory conditions. Extract of grapefruit was more effective than azoxystrobin. The extract of grapefruit inhibited the growth of A. alternata, B. cinerea, R. solani and T. hamatum already after 4 days and was the most effective after 12 days of experiment. Azoksystrobin inhibited the growth of B. cinerea and R. solani but did not inhibit the growth of F. equiseti. Microscopic analysis showed the morphological changes in fungal hyphae under the influence of tested substances.
PL
Cukinia (Cucurbita pepo L. var. giromontina) to warzywo niezawodne w uprawie charakteryzujące się wysoką plennością. Uprawiane w polu i pod osłonami porażane jest przez wiele patogenów specyficznych dla rodziny Curbitaceae, jak i charakterystycznych dla innych plantacji. Obecnie w ochronie roślin przed patogenami stosuje się coraz częściej produkty naturalne, takie jak wyciągi roślinne. Celem badań była laboratoryjna ocena wpływu azoksystrobiny (Amistar 250SC, Syngenta) i ekstraktu z grejpfruta (Biosept 33SL, Cintamani Polska) na niektóre grzyby występujące na cukinii. W doświadczeniu użyto izolaty Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Fusarium avenaceum, F. culmorum, F. equiseti, F. oxysporum, Rhizoctonia solani, Trichoderma hamatum wyosobnione z roślin cukinii. Amistar stosowano w stężeniach: 0.05%, 0.1% a Biosept w stężeniach: 0.1%, 0.2%. W badaniach zastosowano metodę szalkową zalecaną do testowania fungicydów w warunkach laboratoryjnych. Ekstrakt z grejpfruta był skuteczniejszy niż azoksystrobina i wykazywał bardziej długotrwałe działanie względem badanych gatunków grzybów. Obserwacje mikroskopowe wykazały zmiany morfologiczne w strzępkach grzybów pod wpływem działania azoksystrobiny i ekstraktu z grejpfruta. Badane substancje opóźniały zarodnikowanie lub całkowicie je zahamowały, powodowały deformację, zgrubienie i załamywanie się strzępek.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
10
Numer
2
Opis fizyczny
p.245-257,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Plant Protection and Quarantine, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 7, 20-068 Lublin, Poland
Bibliografia
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-02d396fd-406d-4319-bb1d-7355f16a3ca7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.