PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 12 |

Tytuł artykułu

Świąteczne smaki i aromaty

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Christmas flavours and aromas

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wśród przysmaków nieodłącznie kojarzących się z Wigilią i Bożym Narodzeniem znajdują się zupy, potrawy z ryb, pieczone mięsa, pierogi, potrawy z kapusty, sałatki oraz rozmaite słodkości. Zapachy unoszące się w trakcie sporządzania tych potraw wprowadzają w świąteczną atmosferę, a smaki podawanych potraw nadają im odświętnego charakteru. Potrawy wigilijno-świąteczne uzyskują specyficzne walory smakowo-zapachowe dzięki rozmaitym dodatkom. Należą do nich bakalie, miód, mak, korzenne przyprawy oraz kapusta kiszona, grzyby i suszone owoce. Trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez potraw sporządzonych z ich udziałem, czyli barszczu grzybowego, karpia w szarym sosie, śledzi po sułtańsku, pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem, bigosu, pieczonego indyka, sałatek, kutii, makowca, pierników, lub kompotu z suszonych owoców. W artykule scharakteryzowano poszczególne dodatki, omówiono ich wykorzystanie do sporządzania typowo świątecznych potraw oraz podano przykłady specjałów przygotowanych z ich wykorzystaniem.
EN
Among the delicacies inherently associated with Christmas Eve and Christmas are soups, fish dishes, roast meat, dumplings, cabbage dishes, salads and variety of sweets. Aroma floating during preparing of these dishes brings a festive atmosphere and flavours of served dishes add them a Christmas character. Christmas Eve and Christmas dishes get specific taste-aroma qualities thanks to a wide range of additives. These include nuts, honey, poppy, spicy condiments also sauerkraut, mushrooms and dried fruits. It is hard to imagine Christmas feasting without dishes made with their participation, like the mushroom soup, carp in a grey sauce, herrings with raisins, dumplings with cabbage and mushrooms, cabbage with peas, sauerkraut stew, roast turkey, salads, kutia, poppy seed cake, gingerbread, or stewed dried fruit. In the article the various additives to Christmas dishes and their use for preparation traditional Christmas dishes is described. There are also given examples of dishes prepared with their use.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

12

Opis fizyczny

s.8-10,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Chojnacka Romualda. 2011. „Menu z kapustą kiszoną.” Agrotechnika. Poradnik Rolnika 11, 50-51.
  • [2] Ciemniewska-Żytkiewicz Hanna, Krzysztof Krygier, Joanna Bryś. 2014. „Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1: 90-96.
  • [3] Czarniecka-Skubina Ewa. 2016. „Technologia gastronomiczna”. Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  • [4] Czerwińska Dorota. 2015. „Jak makiem zasiał.” Przegląd Gastronomiczny 59 (12): 10-11.
  • [5] Erten Edibe S., Keith R. Cadwallader. 2017. „Identification of predominant aroma components of raw, dry roasted and oil roasted almonds”. Food Chemistry 217 (15): 244-253.
  • [6] Golianek Aleksandra, Kinga Mazurkiewlcz-Zapałowicz. 2016. „Grzyby w diecie człowieka - wartość odżywcza i prozdrowotna.” Kosmos 65 (4): 513-522.
  • [7] Gwiaździński Tadeusz. 2002. „Potrawy z makiem. " Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy 1, 20-22.
  • [8] Kania-Lentes Paulina. 2007. „Świąteczne przyprawy.” Przegląd Piekarski i Cukierniczy (12): 78-79.
  • [9] Kłosińska Anna. 2005. „Polskie potrawy na święta i karnawał”. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
  • [10] Kokocińska Teresa. 2009. „Miód: złoty cud natury”. Warszawa: Wydawnictwo Świat Książki.
  • [11]Korzeniowska-Ginter Renata, Monika Grużyńska. 2013. „Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych.” Problemy Higieny i Epidemiologii 94 (3): 639-641.
  • [12] „Kuchnia polska”. Praca zbiorowa. 2000. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
  • [13] Maciejko-Zielińska Katarzyna. 2016. „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”. Warszawa: Wydawnictwo Edgard.
  • [14] Majewska Ewa, Jolanta Kowalska, Anna Jeżewska. 2010. „Charakterystyka jakości miodów wielokwiatowych z różnych regionów Polski.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3, 391-397.
  • [15] Ołubiec-Opatowska Ewa, Ewa Czarniecka-Skubina. 2017. „Żywieniowe tradycje świąteczne - dawniej i współcześnie.” Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula 54 (3): 74-89.
  • [16] Podolska Elżbieta. 2016. „Korzenne przyprawy, miód i...” Poradnik Restauratora 12, 30-31.
  • [17] Podymniak Mariusz. 2013. „Suszone śliwki z Chile”. Sad Nowoczesny 41 (12): 72-73.
  • [18] Rum Leszek. 2002. „Miód w kuchni”. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
  • [19] Sztyk Agnieszka. 2002. „Bakalie”. Żywność, Żywienie, Życie. SGGW w Warszawie 3, 23-24.
  • [20] Szymanderska Hanna. 2007. „Wigilia. Biblioteczka Poradnika Domowego”. Warszawa: Wydawnictwo Prószyński Media Sp. z o.o.
  • [21] Wojdyła Tadeusz, Dorota Wichrowska. 2014. „Wpływ stosowanych dodatków oraz sposobów przechowywania na jakość kapusty kiszonej.” Inżynieria i Aparatura Chemiczna 53 (6): 424-426.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-02c448e4-7193-461f-85d6-9e293f2b3367
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.