PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 1 |
Tytuł artykułu

Charakterystyka użytkowa i morfologiczna nowych odmian szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Economic and morphological features of new asparagus (Asparagus officinalis L.) cultivars
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badania obejmujące ocenę wartości użytkowej oraz charakterystykę morfologiczną odmian szparaga są prowadzone w Katedrze Warzywnictwa AR w Poznaniu od roku 1974. W tym okresie oceniono wielkość i jakość plonu 96 odmian, z których 33 nadal są w doświadczeniach, a pozostałe znalazły się w kolekcjach stanowiących bank genów. W roku 2000 założono dwa nowe doświadczenia, które objęły 28 odmian pochodzących z 10 krajów. W roku 2003 wykonano pierwsze zbiory. Oceniono wielkość i strukturę plonu, średnią masę wypustki oraz udział wypustek z wadami jakościowymi. W latach 2002 i 2003 określono liczbę i wielkość pędów asymilacyjnych oraz niektóre inne ich cechy. Stwierdzono znaczne zróżnicowanie odmian pod względem wielkości plonu i jakości wypustek oraz cech pędów asymilacyjnych. Dużym plonem wyróżniły się odmiany Gynlim, Ravel i Grolim, natomiast największą średnią masą wypustki: Jacq. Ma 2004, Ramada, Grolim i Andreas. Znacznym udziałem wypustek z luźną główką charakteryzowała się francuska odmian Gloria i hiszpańska Sartaguda. Za obiecujące do uprawy w Polsce na zielone wypustki można uznać odmiany: Grolim, Taramea i Ariane, a za całkowicie nieprzydatne: Gloria, Purple Passion i Sartaguda.
EN
Investigations comprising the evaluation of the economic value and morphological characteristics of asparagus cultivars have been carried out at the Department of Vegetable Crops University of Agriculture in Poznań since 1974. Ninety six cultivars of which 33 are still under investigation and the remaining ones comprised the collections of the gene bank. Two new trials comprising 28 cultivars bred in 10 countries were established in 2000. Yield and its structure, the mean spear weight as well as percentages of spears with some quality defects such as: loose heads, hollowness and bent spears were evaluated in spring 2003. Number of summer stalks, their size as well as some other characteristics were determined in autumn 2002 and 2003. A great variation among the tested cultivars in yield and spear quality and in summer stalk characteristics were found. ‘Gynlim’, ‘Ravel’, and ‘Grolim’ were characterised by a high yield whereas ‘Jacq. Ma 2004’, ‘Ramada’, ‘Grolim’, and ‘Andreas’ by the heaviest spears. Relatively high percentage of spears with loose heads was found in the French Gloria and Spanish cultivar Sartaguda. The promising cultivars suitable for the production of green spears in Poland seem to be: Grolim, Taramea and Ariane, and not suitable: Gloria, Purple Passion and Sartaguda.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
497
Numer
1
Opis fizyczny
s.311-317,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Akademia Rolnicza im.A.Cieszkowskiego w Poznaniu, ul.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań
Bibliografia
  • Benson B.L. 1999. Second international asparagus cultivar trial. Acta Hort. 479: 143-148.
  • Boonen P., Backus C. 1983. Verslag Aspergeproeven 1983. Stichting Proeftuin „Noord-Limburg”: 1-42.
  • Cross R.J., Faloon P.G. 1996. A proposed asparagus descripter list for gene bank management. Acta Hort. 415: 399-404.
  • Jermyn W.A., Cross R.J. 1999. Action needed asparagus germplasm conservation: a workshop. Acta Hort. 479: 65-66.
  • Hartmann H.D. 1983. Arbeitskreis Spargelanbau in Suedwestdeutschland. Jahresbericht 11: 17-24.
  • Knaflewski M. 1990. Comparison of the suitability of asparagus cultivars for blanched and green spear production. Acta Hort. 271: 191-196.
  • Knaflewski M. 1996. Genealogy of asparagus cultivars. Acta Hort. 415: 87-91.
  • Knaflewski M., Biniek A. 1994. Przydatność odmian szparaga do uprawy na zielone wypustki. Biul. Warz. 42: 29-38.
  • Knaflewski M., Kałużewicz A. 1998. Gromadzenie i waloryzacja genotypów szparaga (Asparagus officinalis L.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 463: 63-70.
  • Nichols M.A. 1999. First international asparagus cultivar trial. Acta Hort. 479: 195.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-02b5db25-558f-439b-beed-eed2ca7c988f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.