PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 3 |
Tytuł artykułu

Influence of rape seeds thermal processing on the limitation of lypolysis processes and biohydrogenation of unsaturated fatty acids in rumen (Part I)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ termicznej obróbki nasion rzepaku na zahamowanie procesu lipolizy tłuszczu i biouwodorowania nienasyconych kwasów tłuszczowych w żwaczu (Część I)
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the present work was to assess the efficiency of thermal treatment of rape seeds in the reduction of its fat lypolysis in rumen and unsaturated fatty acids biohy- drogenation. The studies were conducted using in sacco method with polyamide sacs on 6 rams of Merino breed with simple fistula of rumen. The protection of caked rape seeds involved its thermal processing at temperature 120oC for 30 minutes. Raw and thermally processed rape seeds were incubated in rumen for 2, 4, 8, 16 and 24 hours and thermal decomposition of air dry mass, raw fat, fatty acids with various degree of saturation and particular fatty acids were studied. On the basis of the obtained results, it was found that thermal processing of rape seeds resulted in significant reduction of occurring in rumen lypolysis of their fat and biohydrogenation of unsaturated fatty acids (mono- as well as polyunsaturated). Moreover, it was found that in the seeds that were processed with thermal method, monounsaturated fatty acids were protected better than polyunsaturated ones.
PL
Celem pracy była ocena wpływu zabiegu ogrzewania nasion rzepaku na ograniczenie procesów lipolizy tłuszczu oraz biouwodorowania nienasyconych kwasów tłuszczowych w żwaczu. Badania przeprowadzono metodą in sacco, z użyciem poliamid­owych woreczków, na 6 tryczkach rasy merynos z przetokami prostymi do żwacza. Za­bieg termicznej ochrony ześrutowanych nasion rzepaku polegał na ich ogrzewaniu w temp. 120oC przez 30 min. Surowe i preparowane termiczną metodą nasiona rzepaku inkubowano w żwaczu w czasie 2, 4, 8, 16 oraz 24 godzin i oznaczano rozkład: powietrznie suchej masy, tłuszczu surowego, grup kwasów tłuszczowych o różnym stopniu nasycenia oraz poszc­zególnych kwasów tłuszczowych. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że ter­miczna obróbka nasion rzepaku statystycznie istotnie ograniczyła proces lipolizy tłuszczu w żwaczu oraz biouwodorowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (zarówno jedno-, jak i wielonienasyconych). Ponadto zaobserwowano, że kwasy tłuszczowe jednonienasycone w większym stopniu chronione były przed biouwodorowaniem niż wielonienasycone.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
09
Numer
3
Opis fizyczny
p.3-10,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Wroclaw, Poland
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Wroclaw, Poland
autor
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Wroclaw, Poland
Bibliografia
  • Ajuyah A.O., Lee K.H., Harding R.T., Sim J.S., 1991. Changes in the yield and in the fatty acids composition of whole carcass and selected meat portions of broiler chickens fed full-fat oil­seed. Poulty Sci., 70, 2304-2314.
  • Chachułowa J., Sawosz E., Sokół J.L., Skomiał J., 1997. Wpływ stosowania nasion rzepaku w mieszankach dla tuczników na skład chemiczny mięsa. Konf. Nauk. "Współczesne zasady żywienia świń". Jabłonna, 3-4 czerwca 1997, 130-133.
  • Edmondson L.F., Yoncoskie R.A., Rainey N.H., Douglas F.W., 1974. Feeding encapsulated oils to increase the polyunsaturation in milk and meat fat. J. Am. Oil Chem. Soc., 51 (3), 72-78.
  • Grummer R.R., 1988. Influence oil fatty acids on ruminal fermentation and nutrient digestability. J. Dairy Sci., 71, 117-123.
  • Kowalski Z.M., Marszałek A., Micek P., 1995. Wpływ temperatury na rozkład białka w żwaczu. XXV Sesja Naukowa KŻZ KNZ PAN „Koncentraty białkowe i energetyczne w mieszankach treściwych i dawkach pokarmowych". Poznań 8-9 listopada 1995, 139-142.
  • Kozłowska H., Rotkiewicz D., Kozłowski M., Faruga A., Mikulski D., 1987. Nutritional value of rapeseed meals obtained from hydrothermally treated seeds. Proc. 7th Intern. Rapeseed Con­gress. Poznań 11-14 maja 1987, 1668-1673.
  • Kraszewski J., Wawrzyńczak S., Bielak F., 1993. Przydatność dodatku preparatu tłuszczowego Erafet w postaci mydeł wapniowych i magnezowych w żywieniu krów wysokomlecznych. Rocz. Nauk. Zoot., 20 (2), 183-191.
  • Ładoński W., Gospodarek T., 1986. Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych. Warszawa-Wrocław.
  • Mills S.C., Scott T.W., Russel G.R., Smith H.M., 1970. Hydrogenation of C18: unsaturated fatty acids by pure cultures of rumen microccocus. Australian J. Biol. Sci., 23, 1109-1115.
  • Morgan C.A., Noble R.C., Cocchi M., McCartney R., 1992. Manipulation of the fatty acids composition of pig meat lipids by dietary means. J. Sci. Food Agric., 58, 357-368.
  • 0rskov E.R., McDonald I., 1979. The estimation of protein degrability in rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. J. Anim. Sci., 92, 499-503.
  • Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., 1995. Wpływ podawania utwardzonych żelatynowych kapsułek z olejami roślinnymi na skład kwasowy tłuszczu jagnięcego. Konf. „Perspektywy hodowli zwierząt w Polsce". Wrocław 18-19 września 1995, 2, 113-116.
  • Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Dobrzański Z., Bodak E., 1994. Improve of lamb meat quality through supplementing of diet with protected plant oils. 8th Intern. Congress of Animal Hygiene, St. Paul Minnesota USA. 12-16 sierpnia 1994, 46-51.
  • Popiołek R., 1999. Wzbogacanie diety owiec nasionami roślin oleistych jako metoda modyfikacji składu kwasów tłuszczowych mleka i sera owczego. Praca doktorska - AR Wrocław.
  • Sklan D., Nedar L., Arieli A., 1990. Effect of feeding different levels of fatty acid or calcium soaps of fatty acids on digestion and metabolisable energy in sheep. Anim. Prod., 15, 93-98.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., 1991. Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-027e5511-d80a-4778-8a12-0c37b88ae538
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.