PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 06 | 1 |
Tytuł artykułu

Gospodarstwa produkujące trzodę chlewną w Wielkopolsce i skali krajowej w świetle wyników powszechnego spisu rolnego 2002

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Pig farms in Wielkopolska region and in the scale of Poland in the light of results of Powszechny Spis Rolny 2002
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W ostatnich kilku latach w Polsce spadła opłacalność chowu trzody chlewnej, głównie w wyniku niekorzystnych cen skupu żywca w relacji do szybko rosnących kosztów produkcji, w tym przede wszystkim pasz. Mimo spadku koniunktury w pewnych regionach kraju nastąpił znaczny wzrost pogłowia. Najlepszym przykładem jest Wielkopolska. Analizując wyniki gospodarstw rolnych wg Powszechnego Spisu Rolnego z 2002 roku dla województwa i całego kraju widać wyraźne zróżnicowanie skali produkcji w województwie w porównaniu do średnich efektów osiąganych w Polsce.
EN
The profitability ofpig farms production has decreased for several years, because the relation between procurement prices and costs (first of all fodder) has been unbeneficial to pig farms. As a consequence, pig farms incomes (in constant prices) has dropped more than a half. In spite of that, the number of pigs and the production of animals for slaughter has increased in some regions. The best example is Wielkopolska region. The scale of production and specialization is much higher in voivodship than in Poland as a whole. The aim of the paper is to analyze the situation of pig farms in Wielkopolska region in relation to the position of pig farms in Poland. The main data comes from Powszechny Spis Rolny from 2002 year.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
1
Opis fizyczny
s.203-208,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Makroekonomii i Gospodarki Żywnościowej, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, al.Niepodległości 10, 60-967 Poznań
Bibliografia
  • Alexandrowicz S., Mazurski J. (1981): Produkcja trzody chlewnej. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 40-41.
  • Dowgiałło Z., Mandecki S. (1983): Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa, 26- 29.
  • Grudniewska B. (1997): Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej. Wydawnictwo ART, Olsztyn, 86-87.
  • Milewski L. (2003): Powiązania ekonomiczne i marketingowe rolnictwa z przemysłem mięsnym w Polsce. SGGW, Warszawa, 116-117.
  • Okularczyk S. (2003): Opłacalność tuczu świń. Trzoda chlewna, nr 8, 8-11.
  • Siczek D. (2002): Co rolnik o UE wiedzieć powinien - rynek trzody chlewnej. Agro-Info, Radom, 48-49.
  • Systematyka i charakterystyka gospodarstw rolnych 2002. GUS, Warszawa 2003.
  • Systematyka i charakterystyka gospodarstw rolnych 2002 - województwo wielkopolskie. Urząd Statystyczny w Poznaniu, Poznań 2003.
  • Tarant S. (2003): Nadal za dużo świń. Top-Agrar Polska, nr 12, 15-16.
  • Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2002 roku - województwo wielkopolskie. Urząd Statystyczny w Poznaniu, Poznań 2003.
  • Zięba S. (2003): Konkurencyjność polskiego przemysłu mięsnego. Przemysł Spożywczy, nr 6, s. 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-027dcc36-c54b-44f0-a7bf-bcef00cbac36
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.