EN
The aim of the studies was to determine whether the addition of carrot to feeding ration for cows affected an increase of vitamins and ß-carotene content in milk as well as whether it improved the composition of fatty acids in milk fat. The obtained results indicate that the applied addition increased not only the content of vitamin A but also the quantity of milk fatty acids: MUFA and PUFA. We should also stress the increase in the level of conjugated linoleic acid (CLA) from 0.47 g/100 g of fat in the control group to 0.65 g in the experimental group.
PL
Celem badań było określenie czy dodatek marchwi do dawki pokarmowej dla krów wpłynie na zwiększenie zawartości witamin i beta karotenów w mleku i czy poprawi skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka. Uzyskane wyniki wskazują, ze stosowany dodatek podwyższył nie tylko zawartość witaminy A, ale również ilość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka: MUFA i PUFA. Na szczególną uwagę zasługuje zwiększenie zawartości skoniugowanego kwasu linolowego (CLA) z 0,47 g/100g tłuszczu w grupie kontrolnej do 0,65 w grupie doświadczalnej (tab. 2).