PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 12/53 | 2 |

Tytuł artykułu

The influence of carrot addition too cow’s ration on the level of vitamins and fatty acids in cow milk

Warianty tytułu

PL
Wpływ dodatku marchwi do dawki pokarmowej dla krów na poziom witamin i kwasów tłuszczowych w mleku

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the studies was to determine whether the addition of carrot to feeding ration for cows affected an increase of vitamins and ß-carotene content in milk as well as whether it improved the composition of fatty acids in milk fat. The obtained results indicate that the applied addition increased not only the content of vitamin A but also the quantity of milk fatty acids: MUFA and PUFA. We should also stress the increase in the level of conjugated linoleic acid (CLA) from 0.47 g/100 g of fat in the control group to 0.65 g in the experimental group.
PL
Celem badań było określenie czy dodatek marchwi do dawki pokarmowej dla krów wpłynie na zwiększenie zawartości witamin i beta karotenów w mleku i czy poprawi skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka. Uzyskane wyniki wskazują, ze stosowany dodatek podwyższył nie tylko zawartość witaminy A, ale również ilość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka: MUFA i PUFA. Na szczególną uwagę zasługuje zwiększenie zawartości skoniugowanego kwasu linolowego (CLA) z 0,47 g/100g tłuszczu w grupie kontrolnej do 0,65 w grupie doświadczalnej (tab. 2).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.53-56,fig.,ref.

Twórcy

  • Cattle Breeding Department, Faculty of Animal Sciences, Warsaw Agricultural University, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor

Bibliografia

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-02758a30-06e3-4fe4-8ef5-7f0ad9e43c2d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.