PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 2 |
Tytuł artykułu

Potrzeby wyznaczania śladu węglowego produkcji rolniczej i perspektywy jego zastosowań

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Needs for determining the carbon footprint of agricultural production and prospects of its application
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W opracowaniu omówiono znaczenie śladu węglowego dla oceny emisji gazów cieplarnianych generowanych w różnorodnych procesach produkcyjnych w sektorze rolno- spożywczym. Przedstawiono metodykę jego wyznaczania na podstawie wytycznych analizy LCA, obejmującą emisje GHG w całym cyklu życia produktu od „kołyski aż do grobu”. W świetle dotychczasowych badań okazuje się, że emisje gazów cieplarnianych w systemach produkcji zwierzęcej i upraw polowych wpływają znacząco na wartości śladu węglowego finalnych produktów spożywczych. Niskoemisyjna gospodarka rolna w Polsce jest jednym z głównych priorytetów w obecnym programie PROW na lata 2014-2020. Postęp w zakresie zmniejszania śladu węglowego produkcji rolniczej jest ważnym atrybutem innowacyjnego rozwoju rolnictwa.
EN
This paper discusses the importance of the carbon footprint for the assessment of greenhouse gas emissions generated by various production processes in the agri-food sector. The methodology of its determination based on the LCA guidelines, including GHG emissions throughout the product life cycle from “cradle to grave”, has been presented. In the light of studies to date, it turns out that greenhouse gas emissions in the systems of animal production and field crops influence significantly the carbon footprint values of the final food products. Low emission agriculture in Poland is one of the main priorities in the current PROW program for the years 2014-2020. Progress in reducing the carbon footprint of agricultural production is an important attribute of innovative development of agriculture.
Wydawca
-
Rocznik
Numer
2
Opis fizyczny
s.83-96,rys.,bibliogr.
Twórcy
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego, Polska Akademia Nauk w Poznaniu, Poznań
autor
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego, Polska Akademia Nauk w Poznaniu, Poznań
autor
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego, Polska Akademia Nauk w Poznaniu, Poznań
autor
  • Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego, Polska Akademia Nauk w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • 1. Badgley C., Moghtader J., Quintero E., Zakem E., Jahi Chappell M., Avilés-Vázquez K., Samulon A., Perfecto I. (2007): Organic agriculture and the global food supply. Renewable Agriculture and Food Systems 22, 86-108.
  • 2. Basset-Mens, C., Van der Werf, H.M.G. (2005): Scenario-based environmental assessment of farming systems: the case of pig production in France. Agric. Ecosyst. Environ. 105, 127–144.
  • 3. Bieńkowski J. F., Jankowiak J., Holka M., Dąbrowicz R. (2014a): Środowiskowa ocena rozwoju rolnictwa w Polsce w ujęciu regionalnym. Rocz. Nauk. SERiA. T. XVI, Z. 1, 14-19.
  • 4. Bieńkowski J., Jankowiak J., Dąbrowicz R., Holka M. (2014b): Regional differentiation of greenhouse gas (GHG) emissions from agriculture in Poland. Book of Abstracts. XIIIth Congress of the European Society for Agronomy Debrecen, Hungary, 25-29 August 2014, 425-426.
  • 5. Bolwig S., Gibbon P. (2009): Counting carbon in the marketplace: part I – overview paper. OECD global forum on the trade and Climate Change. Global Forum on Trade and Climate Change, OECD Paris, 9 and 10 June, 2009, http://www.oecd.org/trade/ envtrade/42886201.pdf.
  • 6. BSI (2011): PAS 2050:2011. Specification for the assessment of the life cycle greenhouse gas emissions of goods and services. British Standards Institute, London, UK.
  • 7. Casey J.W., Holden N.M. (2005): Analysis of greenhouse gas emissions from the average Irish milk production system. Agric. Syst. 86, 97–114.
  • 8. Cordero P. (2013): Carbon footprint estimation for a sustainable improvement of supply chains: state of the art. Journal of Industrial Engineering and Management 6, 805-813.
  • 9. De Vries M., de Boer I.J.M. (2010): Comparing environmental impacts for livestock products: A review of life cyccle assessments. Livestock Science 128, 1-11.
  • 10. Dong G., Mao X., Zhou J., Zeng A. (2013): Carbon footprint accounting and dynamics and the driving forces of agricultural production in Zhejiang Province, China. Ecological Economics 91, 38-47.
  • 11. ECE (2007): Strategies and policies for air pollution abatement. United Nations, New York and Geneva.
  • 12. European Council Conclusions 2014. 2030 Climate and energy policy framework. Conclusions – 23/24 October 2014, EUCO 169/14, http://www.consilium.europa.eu/ uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/145397.pdf.
  • 13. Guenther M., Saunders C.M., Tait P.R. (2012): Carbon labelling and consumer attidues. Carbon Management Journal 3, 445-455.
  • 14. Guinée J. B., Gorrée M., Heijungs R., Huppes G., Kleijn R., De Koning A., Van Oers L., Sleeswijk A.W., Suh S., De Haes H. A., De Bruijn H., Van Duin R., Huijbregts M. A. J. (2002): Handbook on life cycle assessment. Operational guide to the ISO standards. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
  • 15. GUS (2010): Ochrona środowiska 2010. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  • 16. Hospido A., Milà i Canals L., McLaren S., Truninger M., Edwards-Jones G., Clift R. (2009). The role of seasonality in lettuce consumption: a case study of environmental and social aspects. Int. J. Life Cycle Assess. 14, 381-391.
  • 17. Huijbregts M., Hellweg S., Frischknecht R., Hendriks H., Hungerbuler K., Henriks J. (2010): Cumulative energy demand as predictor for the environmental burden of commodity production. Environ. Sci. Technol. 44, 2189-2196.
  • 18. Ikezuki T. (2009): Japan’s carbon footprint system. Global Forum on Trade and Climate Change, OECD Paris, 9 and 10 June, 2009, http://www.oecd.org/tad/ events/117925.
  • 19. IPCC 2006: 2006 IPCC Guidelines for national greenhouse gas inventories. IPCC National Greenhouse Gas Inventories Programme, Technical Support Unit, Institute for Global Environmental Strategies, Hayama, Kanagawa, Japan.
  • 20. Iriarte A., Rieradevall J., Gabarrell X. (2010): Life cycle assessment of sunflower and rapeseed as energy crops under Chilean conditions. Journal of Cleaner Production 18, 336-345.
  • 21. ISO (2013). ISO/TS 14067:2013. Greenhouse gases - Carbon footprint of products - Requirements and guidelines for quantification and communication. International Organization for Standardization, Geneva.
  • 22. Knudsen M.T., Meyer-Aurich A., Olesen J.E., Chirinda N., Hermansen J.E. (2014): Carbon footprints of crops from organic and conventional arable crop rotations - using a life cycle assessment approach. Journal of Cleaner Production 64, 609-618.
  • 23. Milà i Canals L., Sim S., García-Suárez T., Neuer G., Herstein K., Kerr C. Rigarlsford G., King H. (2011): Estimating the greenhouse gas footprint of Knorr. Int. J. Life Cycle Assess. 16, 50-58.
  • 24. Moudrý J.J., Jelínková Z., Moudrý J., Konvalina P. (2012): Greenhouse gas emissions within the production of potatoes in Central Europe. Lucrări Ştiinţifice 55, seria Agronomie, 19-22.
  • 25. Nguyen T.L.T., Hermansen J.E., Mogensen L. (2010): Environmental consequences of different beef production systems in the EU. J. Clean. Prod. 18, 756-766.
  • 26. Ogino, A., Ishida, M., Ishikawa, T., Ikeguchi, A., Waki, M., Yokoyama, H., Tanaka, Y., Hirooka, H. (2008): Environmental impacts of a Japanese dairy farming system using whole crop rice silage as evaluated by life cycle assessment. Anim. Sci. Journal 79, 727–736.
  • 27. PKN (2010): PN-EN ISO 14025. Etykiety i deklaracje środowiskowe. Deklaracje środowiskowe III typu. Zasady i procedury. Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.
  • 28. Reckman K., Krieter J. (2012): Environmental impact of the pork supply chain depending on farm performance. 8th Int. Conference on LCA in the Agri-Food Sector, 1-4 October 2012, Saint Malo, France, 668-669.
  • 29. Shi X. (2013): Spillover effects of carbon footprint labelling on less developed countries: the example of the East Asia region. Development Policy Review 31, 239-254.
  • 30. Thomassen M.A., De Boer I.J.M. (2005): Evaluation of indicators to assess the environmental impact of dairy production systems. Agriculture, Ecosystems and Environment 111, 185–199.
  • 31. Vergé X.P.C., De Kimpe C., Desjardins R.L. (2007): Agricultural production, greenhouse gas emissions and mitigation potential. Agricultural and Forest Meteorology 142, 255-269.
  • 32. Weidema B.P., Thrane M., Christensen P., Schmidt J., Løkke S. (2008): Carbon Footprint a Catalyst for Life Cycle Assessment? Journal of Industrial Ecology 12, 3-6.
  • 33. Wiedmann T., Minx J. (2007): A definition of ‘Carbon Footprint’. ISA Research and Consulting, Durham, UK.
  • 34. WRI/WBCSD (2004): Greenhouse gas protocol. A Corporate Accounting and Reporting Standard. World Resources Institute and World Business Council for Sustainable Development, Washington.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0246edf0-ce67-4625-86b3-a2c3c8c393b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.