PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 18 | 3 |
Tytuł artykułu

Produkcja warzyw w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej w latach 2000-2014

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Vegetables production in Poland and same EU countries in the years 2000-2014
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Określono zmiany w powierzchni upraw i zbiorach warzyw gruntowych w Polsce i wybranych krajach UE. Z badań wynika, że Polska zajmuje ciągle 4. miejsce w UE, ale obecnie ex aequo z Holandią. Areał upraw i zbiory ogółem w Polsce były przez 14 lat na stabilnym poziomie przy spadku produkcji kapusty, marchwi, buraków i cebuli, a plony i średni areał uprawy jest najniższy wśród badanych krajów. Badania wykazały, że istnieje rynek zbytu na warzywa będące podstawą polskiej produkcji, ale konieczne jest szybsze zwiększanie produktywności powierzchni i poprawa struktury obszarowej upraw.
EN
The changes in the ground vegetables cultivation area and harvests in Poland and same EU countries have been studied. Research shows that Poland still take the 4th place in the EU, but today ex aequo with the Netherlands. Acreage and total harvest in Poland was for 14 years at a stable level with a decrease in the production of cabbage, carrots, beets and onions, and the yield and the average acreage is the lowest among the countries surveyed. The study shows that there is still a market for vegetables being the basis of Polish production, but it is necessary to faster the increase of productivity and average cultivation area.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
18
Numer
3
Opis fizyczny
s.101-107,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-787 Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-787 Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Organizacji i Ekonomiki Ogrodnictwa, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Brown Oli. 2005. Supermarket buying power, global commodity chains and smallholder farmers in the developing world. Human Development Report. UNDP. http://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr2005_brown_oli_41.pdf
  • Bunte Frank. 2005. Liberalising UE imports of fruits and vegetables. XI Congress of the EAAE (European Association of Agricultural Economists) “‘The Future of Rural Europe in the Global Agri-Food System”. August 24-27. Denmark: Copenhagen. http://ageconsearch.umn.edu/bitstream/24473/1/cp05bu04.pdf
  • Dolan Catherine, John Humphrey. 2001. “Governance and trade in fresh vegetables: the impast of UK supermarkets on the African horticulture industry”. Journal of Development Studies 37(2): 147-176,doi: 10.1080/713600072.
  • EUROSTAT. http://ec.europa.eu/eurostat.
  • Filipiak Tadeusz. 2006. „Produkcja oraz spożycie owoców i warzyw w Polsce”. Roczniki Naukowe SERiA VIII (3): 33-37.
  • Filipiak Tadeusz, Mariusz Maciejczak. 2008. „Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007”. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 95 (2): 97-108.
  • Jabłońska Lilianna, Lidia Gunerka, Dawid Olewnicki. 2013. „Przemiany strukturalne w polskim ogrodnictwie w latach 2002-2010”. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich100 (3): 62-72.
  • Jabłońska Lilianna, Dawid Olewnicki. 2014. „Rozwój i znaczenie sektora ogrodniczego w Polsce w ostatnim półwieczu”. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 101 (3): 25-35.
  • Juszczak Ksenia. 2005. „Zmiany w produkcji warzyw gruntowych w Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem cebuli”. Roczniki Naukowe SERiA VII (1): 114-119.
  • Juszczak Ksenia. 2008. „Polska jako konkurent na światowym rynku cebuli”. Roczniki Naukowe SERiA X (4): 154-160.
  • Kapusta Franciszek. 2014. „Produkcja i przetwórstwo warzyw w Polsce na początku XXI wieku. Nauki inżynierskie i technologie”. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 1 (12): 43-58.
  • Kierczyńska Sylwia. 2008. „Produkcja warzyw i owoców oraz ich przetwórstwo w Polsce”. Roczniki Naukowe SERiA X 4: 167-170.
  • Nosecka Bożena, Anna Bugła, Dariusz Paszko, Łukasz Zaremba. 2012. Świeże warzywa. [W] Sytuacja na światowym rynku wybranych produktów ogrodniczych i jej wpływ na polski rynek ogrodniczy, 11-13, 36-37. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Ziętara Wojciech, Jolanta Sobierajewska. 2012. Miejsce i rola ogrodnictwa polskiego na tle węgierskiego, niemieckiego i holenderskiego. [W] Gospodarstwa ogrodnicze w Polsce i w wybranych krajach Unii Europejskiej, 19-27. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0221e93c-b8c4-498e-bf69-506394ae33b3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.