PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 53 | 09 |
Tytuł artykułu

Bentonit - kopalina stosowana do klarowania win oraz soków owocowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Bentonite - the mineral used to clarification of wines and fruit juices
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
In the paper the structure and properties of montmorrilonite, the major component of bentonite are presented. Due to its properties, bentonite is applied in fermentation and fruit-vegetable industry as clarification substance to wine drinks and fruit juices. Bentonit is basically used to remove the opacities of high-molecular proteins present in the wine and juice. The particles of protein are easily adsorbed between the clay flakes of bentonites, especially Na-bentonites, which possess very good
PL
Przedstawiono strukturę oraz właściwości montmorillonitu, głównego składnika kopaliny bentonitowej. Bentonit, z uwagi na swoje właściwości znalazł zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym jako substancja klarująca do napojów winiarskich oraz soków owocowych. Skuteczną metodą usuwania zmętnień wywołanych obecnością w tych produktach wielkocząsteczkowych białek jest obróbka bentonitem. Cząsteczki białek łatwo przyjmowane są w przestrzenie międzypakietowe, zwłaszcza w przypadku bentonitów sodowych, które bardzo dobrze pęcznieją, a w przypadku klarowania mogą być użyte w niewielkich dawkach.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
09
Opis fizyczny
s.21-22,25,rys.
Twórcy
autor
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej, Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska, Kraków
Bibliografia
Uwagi
PL
rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-020bff1b-0dc6-4ba3-8742-acba82072b42
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.