PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 51 | 3 |
Tytuł artykułu

Temperature and pH impact on the mycelium growth of Mycogone perniciosa and Verticillium fungicola isolates derived from Polish and foregin mushroom growing houses

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ temeratury i pH na wzrost grzybni izolatów Mycogone perniciosa i Verticillium fungicola pochodzących z polskich i zagranicznych pieczarkarni
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The research project aimed at determining the effect of incubation temperature and pH of the agar medium on the mycelium growth of Mycogone perniciosa (Magnus) Delacroix and Verticillium fungicola (Preuss) Hassebrauk in in vitro conditions. Ten M. perniciosa and ten V. fungicola isolates were applied. Mycelium growth of the above-mentioned isolates was studied on PDA agar medium (Merck) enriched with an extract from mushroom hyphae, at temperatures ranging from 15 to 30°C and pH from 5.5 to 7.5. Incubation temperature was found to affect the mycelium growth rate of the examined pathogens. Mycelium growth in all M. perniciosa and V. fungicola isolates was the fastest at the temperature of 25°C, while a temperature of 15°C inhibited their growth significantly. Mycelium growth of the examined pathogens also depended on medium pH. M. perniciosa mycelium developed best at pH = 5.5, whereas at the same medium pH V. fungicola mycelium exhibited the worst growth.
PL
Badania miały na celu określenie wpływu temperatury inkubacji oraz odczynu pożywki agarowej na wzrost grzybni Mycogone perniciosa (Magnus) Delacroix i Verticillium fungicola (Preuss) Hassebrauk, w warunkach in vitro. Wykorzystano 10 izolatów M. perniciosa pozyskanych z pieczarkarni, z różnych rejonów Polski (8 izolatów) oraz Niemiec (2 izolaty), a także 10 izolatów V. fungicola (7 krajowych i 3 z terenu Hiszpanii i Holandii). Wzrost grzybni wymienionych izolatów badano na pożywce agarowej PDA (Merck) wzbogaconej wyciągiem z owocników pieczarki w temperaturze od 15 do 30°C (co 5°C) i pH od 5,5 do 7,5 (co 0,5 pH). Stwierdzono wpływ temperatury inkubacji na szybkość wzrostu grzybni badanych patogenów. Wzrost grzybni u wszystkich izolatów M. preniciosa i V. fungicola był najszybszy w temperaturze 25°C. Odporność V. fungicola na temperaturę 30°C była różna dla izolatów pochodzących z Polski i Holandii oraz dla jednego izolatu z Hiszpanii. Temperatura 15°C znacząco ograniczała wzrost wszystkich badanych izolatów M. perniciosa i V. fungicola. Wzrost grzybni badanych patogenów zależał od odczynu pożywki. Grzybnia M. perniciosa rosła najlepiej przy pH = 5,5, a wyższe wartości powodowały nieznaczne zmniejszenie szybkości wzrostu u wszystkich badanych izolatów. W przypadku V. fungicola słabszy wzrost grzybni stwierdzono tylko przy pH pożywki wynoszącym 5,5.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
51
Numer
3
Opis fizyczny
p.268-272,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Vegetable Crops, Poznan University of Life Sciences, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland
autor
autor
autor
Bibliografia
  • Bech K., Jacobsen B.D., Kovacs G., Grabbe K., Hilber O. 1989. Investigations on the influence of temperature on growth and spore formation of Mycogone perniciosa and Verticillium fungicola, two pathogenic fungi of the cultivated mushroom. Mush. Sci. 12 (2): 739-751.
  • Fletcher J.T., Gaze R.H. 2008. Mushroom Pest and Disease Control. Manson Publishing, London, UK, 192 pp.
  • Gams W., van Zaayen A. 1982. Contribution to the taxonomy and pathogenicity of fungicolous Verticillium species. I. Taxonomy. Neth. J. Plant Pathol. 88 (2): 57-78.
  • Gea F.J., Tello J.C., Navarro M.J. 2003. Occurrence of Verticillium fungicola var. fungicola on Agaricus bitorquis mushroom crops in Spain. J. Phythopathol. 151 (2): 98-100.
  • Geels F.P., van de Geijn J., Rutjens A.J. 1988. Pests and diseases. p. 361-422. In: "The Cultivation of Mushrooms" (L.J.LD. van Griensven, ed.). Horst, Netherlands, 515 pp.
  • Glamoclija J., Sokovic M., Ljaljevic-Grbic M., Vukojevic J., Milenkovic I., van Griensven L. 2008. Morphological characteristics and mycelial compatibility of different Mycogone perniciosa isolates. J. Microsc. 232 (3): 489-492.
  • Juarez del Carmen S., Largeteau-Mamoun M.L., Rousseau T., Regnault-Roger C., Savoie J.M. 2002. Genetic and physiological variation in isolates of Verticillium fungicola causing dry bubble disease of the cultivated button mushroom, Agaricus bisporus. Mycol. Res. 106 (8): 1163-1170.
  • Lambert E.B. 1930. Studies on the relation of temperature to the growth, parasitism, thermal death points, and control of Mycogone perniciosa. Phytopathology 20 (1): 75-83.
  • Maszkiewicz J., Dmowska E., Ignatowicz S., Lewandowski M., Szymański J. 2006. Ochrona Pieczarki. Praca zbiorowa pod red. J. Maszkiewicza. Hortpress, Warszawa, 144 pp.
  • Meyer L., Korsten L. 2008. A nested PCR for the detection of Mycogone perniciosa causing wet bubble disease of white button mushrooms. Mush. Sci. 17 (1): 554-564.
  • Nair N.G., Macauley B.J. 1987. Dry bubble disease of Agaricus bisporus and A. bitorquis, and its control by prochloraz-manganese complex. New Zealand J. Agri. Res. 30 (1): 107-116.
  • Sharma V.P., Singh Ch. 2003. Biology and control of Mycogone perniciosa Magn. causing wet bubble disease of white button mushroom. J. Mycol. Plant Pathol. 33 (2): 257-264.
  • Tan Q., Wang l., Wang Y., Wang J. 1994. A study on biological characteristics in isolates of Mycogone perniciosa Magn. Acta Edulis Fungi 4 (2): 1996-2001.
  • Thapa C.D., Jandaik C.L. 1986. Spore germination behavior of Verticillium fungicola (Preuss) Hassebr. under different environmental conditions. p. 405-410. In: Proc. Int. Symp. Sci. Technical Aspects Cult. of Edible Fungi, Pennsylvania State University, PA, USA, 15-17 July 1986.
  • Umar M.H., Geels F.P., van Griensven L.J.LD. 2000. Pathology and pathogenesis of Mycogone perniciosa infection of Agaricus bisporus. p. 561-567. In: Proc. 15th Int. Cong. Sci. and Cult. of Edible Fungi, vol. 2, Maastricht, Netherlands. 15-19 May 2000.
  • van Zaayen A., Gams W. 1982. Contribution to the taxonomy and pathogenicity of fungicolous Verticillium species. II. Pathogenicity. Neth. J. Plant Path. 88 (2): 143-154.
  • Zare R., Gams W. 2008. A revision of the Verticillium fungicola species complex and its affinity with the genus Lecanicillium. Mycol. Res. 112 (7): 811-824.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-01ee3fe9-439f-4421-bf6f-662db655a886
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.