PL
Sok pomarańczowy jest najczęściej spożywanym (pod względem smaku) produktem branży sokowniczej zarówno w Polsce, jak i całej Unii Europejskiej. W artykule porównano wybrane cechy jakości soków pomarańczowych dostępnych na rynku krajowym z wytycznymi Kodeksu Praktyki AIJN. Zbadano osiem różnych soków pochodzących zarówno od największych producentów, jak i będących markami własnymi sieci handlowych. Oznaczono parametry fizykochemiczne stanowiące kryteria oceny tożsamości i autentyczności soków. Uzyskane wyniki zestawiono w formie tabelarycznej z wytycznymi Kodeksu Praktyki AIJN. Dodatkowo wykonano oznaczenie obecności dwutlenku siarki w celu weryfikacji zamieszczanej na opakowaniach informacji na temat sposobu utrwalania. Analiza wykazała zróżnicowaną jakość badanych soków, a wykryte niezgodności w większości przypadków dotyczyły pojedynczych cech, wskazujących jednak na działania mające na celu zafałszowanie soku (zbyt niska lub zbyt wysoka zawartość sumy karotenoidów, wskazująca na nadmierne rozcieńczenie lub prawdopodobieństwo docierania skórek do soku, nietypowy udział fosforu ogólnego w popiele ogólnym, co wskazuje na nadmierne rozcieńczenie).
EN
Orange juices are most commonly consumed beverages in respect of taste, both in Poland and throughout the European Union. The article compares the selected characteristics of the quality of orange juices available on the domestic market with the guidelines of the AIJN Code of Practice. The study involved eight different juices, coming both from the leading manufacturers, as well as being the private label retailers. Physico-chemical parameters, as constituting criteria for the assessment of the identity and authenticity of the juices, were determined. The results obtained are presented in a tabular form and compared with the guidelines of the AIJN Code of Practice. In addition, the determination of the presence of sulphur dioxide was performed, in order to verify the information about the way of preservation. The analysis showed a differentiated quality of juices, and discovered discrepancies in the majority of cases concerning individual characteristics, indicating the attempts to adulterate the juice (too low or too high content of carotenoids, indicating excessive dilution or probability of reaching an orange peel to juice, untypical total phosphorus content in ash, what indicates an excessive dilution).