PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 1 |
Tytuł artykułu

Studies of chemical composition of Polish triticale varietes. I. Chemical composition of grain

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Badania nad składem chemicznym polskich odmian pszenżyta. I. Skład chemiczny ziarna pszenżyta
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The chemical composition of eight Triticale varieties cultivated in Poland was investigated. The contents of the basic chemical components as rule ranged between those in the parental species, and there were only slight differences between the various Triticale varieties in this respect. Protein content averaged at around 12.2% dry maller Triticale varieties contained more P, K, Ca, Mn and Zn than the parental species, and similar quantities of Mg, Na, Fe and Cu. Despite some differences, none of the varieties stood out as regards the content of the determined mineral components. Samples were obtained from three plant breeding farms, and the region of cullivation had only a minor effect on the content of the determined components, only some of the differences were statistically significant.
PL
Zbadano skład chemiczny 8 polskich odmian pszenżyta wyhodowanych w 3 stacjach hodowli Roślin: Choryń, Dańków i Laski i porównano je z macierzystymi gatunkami pszenicy i żyta. Stwierdzono, że wskaźniki oceny towaroznawczej ziarna badanych odmian pszenżyta były mało zróżnicowane. W porównaniu z pszenicą i żytem pszenżyto charakteryzowało się niższą masą gatunkową i wyższą masą 1000 ziarn. Zawartość podstawowych składników chemicznych w ziarnie pszenżyta była z reguły pośrednia pomiędzy zawartością łych składników w gatunkach rodzicielskich i mało zróżnicowana pomiędzy odmianami. Zawartość białka wynosiła średnio ok. 12,2%. Badane próbki pszenżyta zawierały więcej P, K, Ca, Mn i Zn w porównaniu z gatunkami macierzystymi, a zawartość Mg, Na, Fe i Cu był a zbliżona do zawartości tych składników w ziarnie pszenicy i żyta. Stwierdzono wprawdzie różnice w zawartości niektórych składników mineralnych między odmianami, ale żadna z badanych odmian pszenżyta nie wyróżniała się pod tym względem. Rejon uprawy miał minimalny wpływ na zawartość składników mineralnych w ziarnie i tylko niektóre różnice znalazły potwierdzenie w ocenie statystycznej.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
1
Opis fizyczny
p.3-10,ref.
Twórcy
autor
  • Departmentof Cereal and Food Concebtrates Technology, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
autor
  • Departmentof Cereal and Food Concebtrates Technology, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Bartnik M., Kunikowska J.: Charakterystyka chemiczna krajowych odmian i rodów Triticale. Annals Warsaw Agric. Univ. (in press).
  • 2. Biskupski A., Subda H., Bogdanowicz M.: Hod. Rośl. Aklim. Nasien., 1979, 23, 381.
  • 3. Biskupski A., Wolski T., Bogdanowicz M., Subda H., Tymieniecka E.: ibidem 1982, 26, 461.
  • 4. Bożyk Z., Rudzki W., Metody statystyczne w badaniach jakości produktów żywnościowych i chemicznych. WNT, Warszawa 1977, 60, 65, 78.
  • 5. Budsławski J., Drabend Z.: Metody analizy żywności. WNT, Warszawa 1972, 314.
  • 6. Bushuk W., Larter E. N.: Triticale: production, chemistry and technology. w: Advances in Cerea1 Science and Technology. (red. Pomeranz Y.), Vol. 3, AACC, St. Paul Minn., 1980, 115.
  • 7. Haber T.: Zeszyły Nauk. SGGW-AR 1979, 120, 16.
  • 8. Instrukcja obsługi spektrofotometru absorpcji atomowej firmy Perkin-Elmer, USA. Materiały Prac. Analiz Fizykochem. SGGW-AR.
  • 9. Jakubczyk T. (red .): Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa 1983
  • 10. Kozak L., Tarkowski Cz.: Roczn. Nauk Roln., (A) 1977, 102, 65.
  • 11. Kozak L., Tarkowski Cz.: ibidem 1979, 104, 113.
  • 12. Kujawski M., Niedźwiedź M., Zając A., Antkiewicz P.: Zeszyły Nauk. AR w Krakowie 1983, 176, 23.
  • 13. Lorenz K., Reuter F. W.: Cereal Chem., 1976, 53, 683.
  • 14. Lorenz K., Reuter F. W., Sizer C.: ibidem 1974, 51, 534.
  • 15. Młodecki H., Hiller A., Walczak W.: Roczn. PZH 1967, 18, 487.
  • 16. Pawłowska J., Wilczyńska -Kostrzewa W.: Osiągnięcia w hodowli Triticale i perspektywy jego uprawy. CBR, Warszawa 1984.
  • 17. Pogirnoj N. E., Grizo W. A.: Piszcz. Techn. 1979, 128, 136.
  • 18. Singh B., Reddy N. R.: J. Food Sci. 1977, 42, 1077.
  • 19. Singh B., Sedeh H. G.: Cereal Chem. 1976, 56, 267.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0149e44c-774c-499f-9460-2e41932712b7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.