PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 63 | 05 |
Tytuł artykułu

Barwniki do żywności - trudności z ich doborem i stosowaniem

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Food Colors - problems with their choice and application
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono charakterystykę naturalnych i syntetycznych barwników stosowanych do barwienia żywności. Omówiono trudności, jakie mogą wystąpić przy doborze i stosowaniu barwników. Szczególną uwagę zwrócono na wpływ składu barwionej żywności, pH środowiska, parametrów procesu technologicznego i warunków przechowywania na destabilizację barwy.
EN
The characteristics of the natural and synthetic dyes used in the coloring of food are presented in the paper. The problems, which can arise in the choosing, and application of colors are discussed. A special attention is given to the effect of the chemical composition of colored food as well as pH of the environment, technological process variables and storage conditions on the stability of food color.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Numer
05
Opis fizyczny
s.10-14,fot.
Twórcy
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-011dfc70-bc1c-48d0-ad97-a3758c7b5c9c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.