Department of Agricultural Processing and Commodity Science, University of Rzeszow , Rzeszow, Poland
Bibliografia
BABICZ-ZIELIŃSKA E., 1998. Wybrane aspekty badań upodobań żywieniowych. Żyw. Człow. Metab. 25, 2: 195-200.
BABICZ-ZIELIŃSKA E., 2010. Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia. Portal gastronomiczny. [http://www.gastrona.pl/art/article_457.php?id=&page=1].
BYKOWSKI P.J., 2011. Żywność pochodzenia morskiego, korzyści dla zdrowia konsumenta. Przem. Spoż. 12: 31-33.
CIEŚLIK I., CIEŚLIK E., HUNDLA A., 2012. Ryby i owoce morza – smaczna receptura na długie życie. Zdr. Żywn. Zdr. Styl Życia 1: 4-7.
GAŃKO I., MASZEWSKA M., 2010. Kwasy tłuszczowe omega-3, rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie. Przem. Spoż. 5: 28-31.
HRYSZKO K., 2009. Sektor rybny w Polsce, tendencje rozwojowe. Przem. Spoż. 9: 14-18.
HRYSZKO K., 2012. Drogie surowce hamują rozwój branży rybnej. Przem. Spoż. 7: 8-13.
KOLANOWSKI W., 2000. Olej rybi jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3, znaczenie zdrowotne i wzbogacanie żywności. Przem. Spoż. 9: 56-58.
KOSICKA-GĘBSKA M., TUL-KRZYSZCZUK A., GĘBSKI J., 2011. Handel detaliczny żywnością w Polsce. Wyd. SGGW, Warszawa.
KRAJEWSKI K., 2003. Polski rynek ryb i przetworów rybnych. Przem. Spoż. 4: 31-33.
KREFT A., ZABROCKI R., 2010. Postawy i zachowania konsumentów Trójmiasta na rynku karpia. Zesz. Nauk. Akad. Mor. w Gdyni 65: 51-60.
KULIKOWSKI T., 2013. Konsumpcja ryb i produktów rybnych w świetle danych statystycznych i ankietowych. In: Materiały z konferencji pt.: Wartości odżywcze ryb, Gdańsk, maj 2013. Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Gdynia.
MECH G., 2013. Rynek ryb i przetworów rybnych. In: Dane z panelu gospodarstw domowych GfK Polonia. Materiały z kongresu rybnego, Bolszewo, październik 2013. Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Gdynia.
RUTKOWSKI A., 2001. Światowy rynek żywności funkcjonalnej a Polska. Przem. Spoż. 3: 6-8.
SIWIAK K., 2013. Sytuacja gospodarstw domowych w 2012 r. w świetle wyników badania budżetów gospodarstw domowych. GUS, Warszawa. [http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/WZ_ sytuacja_gosp_dom_2012.pdf].
SOSIŃSKA E., TERLICKA K., KRYGIER K., 2006. Żywność funkcjonalna w opinii polskich i belgijskich konsumentów. Przem. Spoż. 10: 49-51.
SYGNOWSKA E., WAŚKIEWICZ A., GŁUSZEK J., KWAŚNIEWSKA M., BIELA U., KOZAKIEWICZ K., ZDROJEWSKI T., RYWIK S., 2005. Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. Wyniki programu WOBASZ. Kardiol. Pol. 63, Supl. 4: 1-7.
SZOSTAK S., 2013. Wyniki gospodarki rybnej w 2012 r. Wiad. Ryb. 7: 5-10.
TKACZEWSKA J., MIGDAŁ W., 2013. Spożycie i preferencje nabywcze konsumentów ryb i ich przetworów w Polsce. Przem. Spoż. 5: 42-46.
TUL-KRZYSZCZUK A., 2005. Wpływ warunków sprzedaży oraz specyfiki wybranych produktów żywnościowych na decyzje konsumentów. Typescript. Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW, Warszawa.
WIELKOŚĆ i struktura sprzedaży produktów rybnych w handlu detalicznym. Raport analityczny. 2011. Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego, Gdynia. [http://issuu.com/tomaszkulikowski /docs/detal_ryby].
ZACHOWANIA zakupowe Polaków w roku 2003. 2004. Pentor Research International, Warszawa. [www.pentor.pl].
ZACHOWANIA zakupowe Polaków w roku 2007. 2008. Pentor Research International, Warszawa. [www.pentor.pl].