PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 32 | 3 |
Tytuł artykułu

The genesis and current state of Actinidia collection in M. M. Grishko National Botanical Garden in Ukraine

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Historia i stan obecny kolekcji aktinidii w Narodowym Ogrodzie Botanicznym im. M. M.Griszko w Kijowie, Ukraina
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The genus Actinidia was established by LINDLEY in 1836. The most recent systematic revision of Actinidia distinguish about 54 different species 52 of which occur naturally in China (44 of it are endemic). Recently Actinidia fruit has become famous for its nutritious, especially high content of vitamin C, and is evaluated as a healthy fruit. The results from the introduction of Actinidia species in M. M. Grishko National Botanical Garden of National Academy of Sciences of Ukraine (Kiev) are presented. These collections of Actinidia are the largest in Ukraine and includes 6 species and over 300 different cultivars and forms. This collection provides valuable material for further selective work with Actinidia in Forest-Steppe of Ukraine. The most promising for hybridization are Actinidia arguta and A. arguta var. purpurea. The result of the selection work are at least 15 cultivars established and registered in Ukraine. This paper describe the history and current status of kiwiberry selection work made in Botaical Garden in Kiev, Ukraine.
PL
Rodzaj aktinidia utworzył LINDLEY w 1836 roku. Według najnowszej rewizji rodzaju wyróżnia się około 54 gatunki, z czego 52 naturalnie występują w Chinach (z tego 44 są endemitami). W ostatnim czasie owoce aktinidii stały się bardzo popularne z powodu swoich dużych wartości odżywczych, głównie wysokiej zawartości witaminy C i są uważane za owoce zdrowia. W pracy przedstawiono wyniki introdukcji aktinidii do Narodowego Ogrodu Botanicznego im. M.M. Griszko w Kijowie na Ukrainie. Znajdująca się tu kolekcja aktinidii jest największą na Ukrainie i liczy 6 gatunków oraz ponad 300 odmian i form. Zbiór ten stanowi cenny materiał do dalszej pracy hodowlanej aktinidii na leśno-stepowym obszarze Ukrainy. Najbardziej obiecujące dla hybrydyzacji są Actinidia arguta i A. arguta var. purpurea. Efektem prac selekcyjnych jest ponad 15 odmian, które zarejestrowano na Ukrainie. W artykule przedstawiono historię i stan obecny prac hodowlanych prowadzonych w Narodowym Ogrodzie Botanicznym UAN w Kijowie na Ukrainie.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
3
Opis fizyczny
p.513-525,fig.,ref.
Twórcy
  • Department of Fruit Plants Acclimatization, M.M.Grishko National Botanical Garden, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine
autor
  • Department of Environmental Protection, Warsaw University of Life Sciences, Nowoursynowska 159, 02-787 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • BIENIEK A. 2012a. Yield, morphology and biological value of fruits of Actinidia arguta and Actinidia purpurea and some of their hybrid cultivars grown in north-eastern Poland. Acta Scientiarum Polonorum, Hortorum Cultus, 11(3): 117–130.
  • BIENIEK A. 2012b. Mineral composition of fruits of Actinidia arguta and Actinidia purpurea and some of their hybrid cultivars grown in northeastern Poland. Polish Journal of Environmental Studies, 21(6): 1543–1550.
  • BIENIEK A., DRAGAŃSKA E. 2013. Content of macroelements in fruits of Ukrain cultivars of hardy kiwifruit and aktinidia charta depending on the weather conditions during the phonological phases. Journal of Elementology, 18(1): 23–38.
  • BIENIEK A., DRAGAŃSKA E., PRANCKETIS V. 2016. Assessment of climatic conditions for Actinidia arguta cultivation in north-eastern Poland. Zemdirbyste-Agriculture, 103(3): 311–318.
  • DUNN S.T. 1911. A revision of the genus Actinidia, Lindl. Journal of the Linnean Society of London. Botany, 39: 390–410.
  • FERGUSON A.R., HUANG H. 2007. Genetic resources of kiwifruit. Domestication and breeding. Plant and Food Research, 3: 1–121.
  • GILG E. 1893. Dilleniaceae. In: Die Naturlichen Pflanzenfamilien III(6). Eds. A. Engler, K. Prantl. Lepzig, Engelmann press, pp. 100–128.
  • HOTSYK Y.K. 1955. Vyrashchivanie nekotoryh vidov dalnevostochnyh lian v Botanicheskom sadu Akademii nauk Ukrainy. Trudy botanicheskogo sada. Akklimatizaciya rasteniy, 3: 38–44.
  • HUANG H., WANG S., JIANG Z., ZHANG Z., GONG J. 2003. Exploration of Actinidia genetic resources and development of kiwifruit industry in China. Acta Horticulturae, 610: 29–43.
  • KIM J.G., BEPPU K., KATAOKA I. 2009. Varietal differences in phenolic content and astringency in skin and flesh of hardy kiwifruit resources in Japan. Scientia Horticulturae, 120(4): 551–554.
  • KLIMENKO S.V., SKRYPCHENKO N. 2013. Sorta plodovyh i jagodnyh rastenij selekcii Nacionalnogo botanicheskogo sada im. N.N. Grishko. Izdatelstvo Ukrainskogo fitosociologicheskogo centra, Kiev.
  • LATOCHA P., KRUPA T., WOŁOSIAK R., WOROBIEJ E., WILCZAK R. 2010. Antioxidant activity and chemical difference in fruit of different Actinidia sp. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(4): 381–394.
  • LATOCHA P., ŁATA B., STASIAK A. 2015. Phenolics, ascorbate and the antioxidant potential of kiwiberry vs. common kiwifruit: the effect of cultivar and tissue type. Journal of Functional Foods, 19: 155–163.
  • LATOCHA P., JANKOWSKI P., RADZANOWSKA J. 2011. Genotypic difference in postharvest characteristics of hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrids), as a new commercial crop. Part I. Sensory profiling and physicochemical differences. Food Research International, 44: 1936–1945.
  • LATOCHA P., JANKOWSKI P. 2011. Genotypic difference in postharvest characteristics of hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrids), as a new commercial crop. Part II. Consumer acceptability and its main drivers. Food Research International, 44: 1946–1955.
  • LATOCHA P., WOŁOSIAK R., WOROBIEJ E., KRUPA T. 2013. Clonal differences in antioxidant activity and bioactive constituents of hardy kiwifruit (Actinidia arguta) and its year-to-year variability. Journal of the Sciences in Food and Agriculture, 93: 1412–1419.
  • LI H.L. 1952. A taxonomic review of the genus Actinidia. Journal of Arnold Arboretum, 33: 1–61.
  • LI J.Q., LI X.W., SOEJARTO D.D. 2007. Actinidiaceae. In: Flora of China. Eds. C.Y Wu,P. Raven. Science Press, Bijing and Missouri Botanical Garden Press, St. Luis, pp. 334–355.
  • LIANG C. F. 1984. Actinidia. In: Flora Republicae Popularis Sinicae 49/2. Ed. K.M. Feng. Beijing, Science Press, pp.196–268; 309–324.
  • LINDLEY J. 1836. A natural system of botany (2 ed.). London, Longman.
  • SENETA W. 1991. Drzewa i krzewy liściaste, t. 1. Wyd. Naukowe PWN.
  • SENETA W., DOLATOWSKI J. 2012. Dendrologia. Wyd. Naukowe PWN.
  • SHAJTAN I.M., MOROZ P.A., KLIMENKO S.V. 1983. Introdukcija i selekcija juszhnyh i novyh plodovyh rastenij. Vydavnyctvo Naukova dumka, Kyiv.
  • SKRYPCHENKO N.V. 2016. Fruit characteristics of Actinidia cultivars obtained at the M.M. Grishko National Botanical Garden of the Ukrainian NAS in Kyiv. Annals of Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Horticulture and Landscape Architecture, 36: 47–55.
  • SKRYPCHENKO N.V., MOROZ P.A. 2002. Aktinidia (sorty, vyroshchuvannia, rozmnozhennia). Izdatelstvo Ukrainskogo fitosociologicheskogo centra, Kiev.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00d78621-02a6-4d2a-94c4-3ed4391b1539
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.