EN
Mineralsare the most important compounds for human nutrition that are sup-plied by vegetables. The content of mineral in vegetables depends on the species and the cultivar, but it is subject to changes under the influence of environmental conditions and agricultural factors. This study examined the effect of sowing date (5, 15 and 25 May) and plant spacing (1 × 0.6 m, 1 × 0.8 m and 1 × 1 m) on selected bionutrient contents (P, K, Ca, Mg and Fe) in the fruits of two spaghetti squash cultivars, ‘Makaronowa Warszawska’ and ‘Pyza’, originating from Poland. A field experiment was carried out in central-eastern Poland on loamy sand soil. Fully-mature spaghetti squash fruits were har-vested from the beginning of September to the beginning of October. The sowing date of the spaghetti squash did not affect the dry matter content, K, Ca or Mg in fruits. The P content was the highest for plants sown on 25 May. In contrast, the highest Fe content was found for plants sown on 5 May. The dry matter content was highest in the fruits of plants sown with 1 × 1 m. The increase in the distance between plants in a row from 0.6 to 0.8 or 1 m resulted in a decrease in Fe content only for plants sown on 15 May. Plant spacing did not have a significant effect on the remaining bionutrient content in the spaghetti squash fruits. The content of dry matter, P, K, Ca, Mg and Fe in the fruits of both cultivars did not differ significantly, although ‘Pyza’ tended to accumulate the most Ca and had lower K and Fe levels.
PL
Warzywa są ważnym źródłem składników mineralnych. Zawartość bio-pierwiastków w warzywach zależy od gatunku i odmiany, ale może ulegać zmianom pod wpływem warunków środowiska i czynników agrotechnicznych. Badano wpływ terminu siewu (5, 15 i 25 maja) i rozstawy roślin (1 × 0,6 m, 1 × 0,8 m i 1 × 1 m) na zawartośćwybranych biopierwiastków w owocach dwóch odmian dyni makaronowej, ‘Makaronowa Warszawska’ i ‘Pyza’. Doświadczenie polowe przeprowadzono w środkowo-wschodniej Polsce na glebie piaszczysto-gliniastej. Owoce dyni makaronowej zbierano w fazie pełnej dojrzałości, od początku września do początku października. Termin siewu dyni makaronowej nie miał wpływu na zawartość suchej masy, K, Ca i Mg w owocach. Zawartość P była największa w owocach uzyskanych z siewu 25 maja, a Fe z siewie 5 maja. Zawartośćsuchej masy była największa w owocach roślin uprawianych w rozstawie 1 × 1 m. Zwiększenie odległości między roślinami w rzędzie z 0,6 do 0,8 m i 1 m powodowało zmniejszenie zawartości Fe tylko w owocach uzyskanych z siewu dyni makaronowej 15 maja. Rozstawa roślin nie miała istotnego wpływu na zawartość innych biopierwiastków oznaczanych w owocach dyni makaronowej. Zawartość suchej masy, P, K, Ca, Mg i Fe w owocach obu odmian nie różniła się istotnie. Rośliny odmiany ‘Pyza’ wykazywały tendencje do gromadzenia w owocach większej ilości Ca i mniejszej ilości K i Fe.