PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 1 |

Tytuł artykułu

Selected bionutrient contents in spaghetti squash depending on sowing date and plant spacing

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zawartość wybranych biopierwiastków w dyni makaronowej w zależności od terminu siewu i rozstawy roślin

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Mineralsare the most important compounds for human nutrition that are sup-plied by vegetables. The content of mineral in vegetables depends on the species and the cultivar, but it is subject to changes under the influence of environmental conditions and agricultural factors. This study examined the effect of sowing date (5, 15 and 25 May) and plant spacing (1 × 0.6 m, 1 × 0.8 m and 1 × 1 m) on selected bionutrient contents (P, K, Ca, Mg and Fe) in the fruits of two spaghetti squash cultivars, ‘Makaronowa Warszawska’ and ‘Pyza’, originating from Poland. A field experiment was carried out in central-eastern Poland on loamy sand soil. Fully-mature spaghetti squash fruits were har-vested from the beginning of September to the beginning of October. The sowing date of the spaghetti squash did not affect the dry matter content, K, Ca or Mg in fruits. The P content was the highest for plants sown on 25 May. In contrast, the highest Fe content was found for plants sown on 5 May. The dry matter content was highest in the fruits of plants sown with 1 × 1 m. The increase in the distance between plants in a row from 0.6 to 0.8 or 1 m resulted in a decrease in Fe content only for plants sown on 15 May. Plant spacing did not have a significant effect on the remaining bionutrient content in the spaghetti squash fruits. The content of dry matter, P, K, Ca, Mg and Fe in the fruits of both cultivars did not differ significantly, although ‘Pyza’ tended to accumulate the most Ca and had lower K and Fe levels.
PL
Warzywa są ważnym źródłem składników mineralnych. Zawartość bio-pierwiastków w warzywach zależy od gatunku i odmiany, ale może ulegać zmianom pod wpływem warunków środowiska i czynników agrotechnicznych. Badano wpływ terminu siewu (5, 15 i 25 maja) i rozstawy roślin (1 × 0,6 m, 1 × 0,8 m i 1 × 1 m) na zawartośćwybranych biopierwiastków w owocach dwóch odmian dyni makaronowej, ‘Makaronowa Warszawska’ i ‘Pyza’. Doświadczenie polowe przeprowadzono w środkowo-wschodniej Polsce na glebie piaszczysto-gliniastej. Owoce dyni makaronowej zbierano w fazie pełnej dojrzałości, od początku września do początku października. Termin siewu dyni makaronowej nie miał wpływu na zawartość suchej masy, K, Ca i Mg w owocach. Zawartość P była największa w owocach uzyskanych z siewu 25 maja, a Fe z siewie 5 maja. Zawartośćsuchej masy była największa w owocach roślin uprawianych w rozstawie 1 × 1 m. Zwiększenie odległości między roślinami w rzędzie z 0,6 do 0,8 m i 1 m powodowało zmniejszenie zawartości Fe tylko w owocach uzyskanych z siewu dyni makaronowej 15 maja. Rozstawa roślin nie miała istotnego wpływu na zawartość innych biopierwiastków oznaczanych w owocach dyni makaronowej. Zawartość suchej masy, P, K, Ca, Mg i Fe w owocach obu odmian nie różniła się istotnie. Rośliny odmiany ‘Pyza’ wykazywały tendencje do gromadzenia w owocach większej ilości Ca i mniejszej ilości K i Fe.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

15

Numer

1

Opis fizyczny

p.55-64,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Vegetable Crops, Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, B.Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
  • Siedlce University of National Sciences and Humanities, Siedlce, Poland

Bibliografia

  • Abdel-Rahman, M.S.S., El-Dkeshy, M.H.Z., Attallah, S.Y.(2012).Plant spacing with seed chilling or plant girdling affect of Pumpkin (C. moschata) growth and yield components. Res. J. Agric. Biol. Sci., 8(1), 6–10.
  • Aliu, S., Rusinovci, I., Fetahu, S., Salihu, S., Zogaj, R. (2012). Nutritive and mineral composition in a collection of Cucurbita pepo L. grown in Kosova. Food Nutr. Sci., 3, 634–638. DOI 10.4236/fns.2012.35087
  • Beany, A.H., Stoffella, P.J., McCollum, G.(2003).Production and postharvest characteristics of spaghetti squash in South Florida. HortSci., 38(6), 1278.
  • Beany, A.H., Stoffella, P.J., Roe, N., Picha, D.H.(2002).Production, friut quality, and nutritional value of spaghetti squash. In: Trends in new crops and new uses, Janick, J., Whipkey, A. (eds). ASHS Press, Alexandria, VA, 445–448.
  • Biesiada, A., Nawirska, A., Kucharska, A., Sokół-Łętowska, A. (2011). Chemical composition of pumpkin fruit depending on cultivar and storage. Ecol. Chem. Eng. A, 18(1), 9–18.
  • Castagnino, A.M., Sastre Vazquez, P., Diaz, K.E., Menet, A., Sasale, S., Navarro Dujmovich, M. (2008). Adaptation of a new vegetable (Cucurbita pepo var. vegetable spaghetti) to different growing conditions. Rev. Chapingo, Hort., 14(3), 281–287.
  • Danilchenko, H. (2002). Effect of growing method on the quality of pumpkins and pumpkin products. Folia Hort., 14(2), 103–112.
  • Edelstein, M., Nerson, H., Paris, H.S.(1989).Quality of spaghetti squash as affected by fruit maturity, storage period, and cooking duration. Acta Hortc. (ISHS), 256, 543–546.
  • Ghosh, A.K., Joshi, S.R. (2008). Disorders of calcium, phosphorus and magnesium metabolism. J. Assoc. Physicians India, 56, 613–621.
  • Hosseinzadeh Colagar, A., Amjadi Souraki, O. (2012). Review of pumpkin anticancer effects. Quran Med., 1(4), 77–88. DOI 10.5812.quranmed.8923
  • Levander, O.A.(1990).Fruit and vegetable contributions to dietary mineral intake in human health and disease. HortSci., 25(12), 1486–1488.
  • Lim, T.K. (2012). Cucurbita pepo ‘Vegetable’Spaghetti’. In: Lim T.K. (ed.), Edible medicinal and non-medicinal plants. Volume 2, Fruits. Springer Science + Business Media B.V., 295-297. DOI 10.1007/978-94-007-1764-0_43
  • Martinez-Ballesta, M.C., Dominguez-Perles, R., Moreno, D.A., Muries, B., Alcaraz-Lopez, C., Bastas, E., Garcia-Viguera, C., Carvajal, M. (2010). Minerals in plant food: effect of agricultural practices and role in human health. A review. Agron. Sustainable Dev., 30(2), 295–309. DOI 10.1051/agro/2009022
  • Martínez-Valdivieso, D., Gómez, P. (2015). Mineral composition and potential nutritional contribution of 34 genotypes from different summer squash morphotypes. Eur. Food Res. Technol., 240, 71–81. DOI 10.1007/s00217-014-2308-7
  • Paris, H.S. (1993). Organetti squash in field, market, and kitchen. HortTechnol., 3(1), 95-97. Perkins-Veazie, P. (2010). Cucurbits, watermelon, and benefits to human health. Acta Hortic. (ISHS), 871, 25–32
  • Schultheis, J.R., Birdsell, T.E., Perkins-Veazie, P.(2014).Yield and Quality Response of Spa-ghetti Squash (Cucurbita pepo) Cultivars Grown in the Southeastern United States. In: Proceedings Cucurbitaceae 2014, October 12–16,
  • Havey M., Weng Y., Day B., Grumet R. (ed.),. Bay Harbor, Michigan, USA, 189–191.
  • Schvambach, J.L., Andriolo, J.L., Heldwein, A.B. (2002). Dry matter accumulation and partition-ing of pickling cucumber plants under different plant densities. Cienc. Rural, 32(1), 35–41.
  • Wadas, W., Kalinowski, K. (2010). The effect of selected agricultural factors on the yielding of spaghetti squash (Cucurbita pepo L.). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 9(2), 93–101.
  • Wadas, W., Mioduszewska, H., Kalinowski, K. (2012). Effect of selected agronomical factors on the content of health-promoting compounds in spaghetti squash (Cucurbita pepo L. subsp. pepo). Folia Hort., 24(1), 33–39. DOI 10.2478/v10245-012-0004-2.
  • Wang, Z., Li, S., Malhi, S. (2008). Effect of fertilization and other agronomic measures on nutri-tional quality of crops. J. Sci. Food Agri., 88, 7–23. DOI 10.1002/jsfa.3084.
  • Wojdyła, T., Wichrowska, D., Rolbiecki, R., Rolbiecki, S., Weltrowska-Medzińska, B. (2007). Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej w zależności od nawadniania i odmiany. Zywn. Nauk. Technol. Ja., 3(52), 82–89.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-00c3378d-5378-46ad-95ee-cd07a935ab49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.