PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 15 | 3 |
Tytuł artykułu

Long-term trends in production and consumption of apples in Poland, Europe and worldwide

Warianty tytułu
PL
Długookresowe tendencje w produkcji i konsumpcji jabłek w Polsce, Europie i na świecie
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Apples are in many countries dominant species of fruit both in production and consumption. Trends in consumption of these fruits are important indicators for producers. The aim of this study was to determine long term changes in the production and consumption of apples in Poland, Europe and different regions of the world. The basis for the analysis were secondary FAO data. The dynamics of changes of these variables, the trend and the relationship between production and consumption of apples in different regions of the world were determined. On the basis of the analysis, it was found that the production and consumption of apples in the EU in the long term are quite stable. Globally, during the analyzed period, the highest increase in apple production was seen in Asia and Africa. In Poland in the years 1961–2010, apple production increased by 559%, and in the following years there was a rapid increase in production to a level of 3.1 million tones in 2013, while the consumption of apples increased of only over 133%.
PL
Jabłka są w wielu krajach dominującym gatunkiem owoców zarówno w produkcji, jak i w konsumpcji. Tendencje w konsumpcji tych owoców są ważną wskazówką dla producentów. Celem pracy było określenie zmian w produkcji i konsumpcji jabłek w długim okresie w Polsce, Europie i różnych regionach świata. Podstawą do przeprowadzenia analiz były dane wtórne FAO. Określono dynamikę zmian tych wielkości, trend oraz współzależności pomiędzy produkcją a konsumpcją jabłek w różnych regionach świata. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że produkcja i konsumpcja jabłek w UE w długim okresie są dość stabilne. W skali świata w analizowanym okresie produkcja i konsumpcja jabłek najbardziej wzrosła w Azji i Afryce. W Polsce w latach 1961–2010 produkcja jabłek wzrosła o 559%, a w kolejnych latach zanotowano bardzo gwałtowny wzrost produkcji do poziomu 3,1 mln ton w 2013 r., natomiast spożycie jabłek wzrosło tylko o ponad 133%.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
15
Numer
3
Opis fizyczny
p.95-104,fig.,ref.
Twórcy
  • Subdepartment of Horticultural Economics, Faculty of Horticulture and Landscape Architecture, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland,
Bibliografia
  • Baldoni, L., Rugini, E. (2002). Genetic modification of agronomic traits in fruit crops. In: Fruit and Vegetable Biotechnology, Valepuesta, V. (ed.). Woodhead Publ., 25–113.
  • Barritt, B.H. (2002). The Apple in the World of 2002: Present Situation and Developments for Producers and Consumers. Interpoma 7–9 November, Bolzano, Italy, 11–19.
  • Bieniek-Majka, M., (2015). Determinanty eksportu owoców i warzyw z Polski w latach 2004– 2014. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz., 17, 4, 32–38.
  • Czernyszewicz, E. (2009a). Changeability of consumer preferences concerning the methods of fruit production. J. Agribus. Rural Dev., 1(11), 5–14.
  • Czernyszewicz, E. (2009b), State and perspectives of fruit organic production in Poland. Pam. Puł., 151, 2, 425–438.
  • Damos, P., Colomar, L.A.E., Ioriatti, C. (2015). Integrated fruit production and pest management in Europe: The apple case study and how far we are from the original concept? Insects, 6(3), 626–657; DOI: 10.3390/insects6030626.
  • Denis, F.G., Hull, J. (2003). Deciduos tree fruit. HortSci., 38(5), 901–910.
  • Dirksmeyer, W. (2012). Structural change in fruit and vegetable production in Germany. Proc. XXVIIIth IHC-IS on Integrating Consumers and Economic Systems, Batt, P.J. (ed.). Acta Hort., 930, 91–97.
  • Grieg, D. (1995). The nutritional transition in Western Europe. J. Hist. Geogr., 22, 247–261.
  • Gulbicka, B., Kwasek, M. (2004). Spożycie żywności w Polsce i innych krajach Unii Europejskie. Studia i Monogr., 123. Inst. Ekonom. Roln. Gospod. Żywn., Warszawa.
  • Harker, R.F., Gunson, F.A., Brookfield, P.L., White, A. (2002). An apple a day: the influence of memory on consumer judgment of quality. Food Qual. Prefer., 13(3), 173–179.
  • Klepacka, A.M., Meng, T., Florkowski, W.J. (2014). Apples or orange? Recent household fruit consumption in Poland. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz, 16, 6, 220–229.
  • Kraciński, P. (2014). Polish export of apples on the background of world market. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz, 16, 3, 159–164.
  • Lappalainen, R., Kearney, J., Gibney, M. (1998). Pan EU survey of consumer attitudes to food, nutrition and health: An overview. Food Qual. Prefer., 9, 6, 467–478.
  • Makosz, E. (2013). Przyszłość polskich jabłek, możliwości rozwoju i zagrożenia. In: Przyszłość polskiego jabłka. Mat. Międzynarodowej Konferencji Sadowniczej, UP w Lublinie, 4 grudnia, Lublin, 57–63.
  • Makosz, E. (2015). Trzecia rewolucja w produkcji i dystrybucji jabłek w naszym kraju. In: Mat. Konf. Sadowniczej, UP w Lublinie, Lublin, 9–20.
  • Sansavini, S., Donati, F., Costa, F., Tartarini, S. (2004). Advances in apple breeding for enhanced fruit quality and resistance to biotic stresses: New varieties for the European market. J. Fruit Ornam. Plant Res. 12, spec. ed., 13–52.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00c3095d-132e-452e-aa47-c0460d5366f7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.