PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 17 | 3 |
Tytuł artykułu

Badania nad wykorzystaniem cynku z diet modelowych przez szczury doświadczalne. Część VIII. Wpływ jakości białka w diecie przy optymalnym poziomie cynku na wchłanianie pozorne żelaza i miedzi u szczurów

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Studies on the utilization of zinc from experimental diets by laboratory rats. Part VIII. Effect of different protein quality and optimal dietary zinc level on apparent iron and copper absorption
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W doświadczeniu na szczurach badano wpływ lizyny na wchłanianie żelaza i miedzi. Dodatek chlorowodorku L-lizyny do diet z glutenem podwyższał wchłanianie pozorne żelaza z 7,8% do 10,5% i obniżał stężenie tego pierwiastka w wątrobie szczurów, nie miał natomiast wpływu na wchłanianie miedzi. Przy podwyższeniu zawartości lizyny, a także ogólnej wartości odżywczej białka w diecie glutenowej poprzez dodatek plazmy krwi stwierdzono wysokie wchłanianie żelaza i miedzi (18,3% i 13,5% odpowiednio). Dodatek lizyny do diet zawierających kazeinę uszkodzoną (ogrzewana z dodatkiem 5% glukozy w 90°C w ciągu 24 h i 96 h) nie wpływał na wchłanianie pozorne żelaza.
EN
In the experiment on rats the effect of lysine was studied on the apparent absorption of iron and copper. The addition of L-lysine hydrochloride to gluten-containing diets increased apparent iron absorption from 7.8% to 10.5% and reduced the content of this element in rat liver, without changing the absorption of copper. After increasing of lysine in gluten diet or after improving of the total nutritional value of protein in gluten-containing diet by addition of dried blood plasma a high apparent absorption of iron and copper was noted (18,3% and 13,5% respectively). Lysine addition to diets containing damaged casein (heated with addition of 5% glucose for 24 h or 96 h) had no effect on apparent iron absorption.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
17
Numer
3
Opis fizyczny
s.181-187,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Zakład Wartości Odżywczych Żywności, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Czarnowska-Misztal E., Pietruszka B., Rutkowska U., i in.: Badania nad wykorzystaniem cynku z diet modelowych przez szczury doświadczalne. Cz. V. Wpływ jakości białka w diecie przy optymalnym poziomie cynku na wskaźniki ogólnego rozwoju szczurów. Żyw. Człow. Metab., (oddane do druku).
  • 2. Greger J. L., Mulvaney J.: Absorption and tissue distribution of zinc, iron and copper by rats fed diets containing lactoalbumin, soy and supplemental sulfur-containing amino acids. J. Nutr., 1985, 115, 200.
  • 3. Lynch S. R., Hurrel R., Dassenko S. A., et al.: The effect of protein on nonheme iron bioavailability. J. Am. Clin. Nutr., 1986, 43, 658 (abstr. 26-th Meeting Am. Society for Clin. Nutr. Washington May 1-3, 1986).
  • 4. Martinez-Torrez C., Layrisse M.: Effect of amino acids on iron absorption from a staple vegetable food. Blood 1970, 35, 669.
  • 5. Rutkowska U., Iwanow K., Czarnowska-Misztal E., et al.: Studies on the utilization of zinc from experimental diets by laboratory rats. Part III. Effect on dietary zinc level and protein source on iron and copper absorption and their content in the tissues of rats. Żyw. Człow. Metab., 1987, 14, 145.
  • 6. Rutkowska U., Iwanow K., Wojtasik A., i in.: Badania nad wykorzystaniem cynku z diet modelowych przez szczury doświadczalne. Cz. VI. Wpływ jakości białka w diecie na wchłanianie pozorne cynku i jego zawartość w wybranych tkankach szczurów. Żyw. Człow. Metab., (oddane do druku).
  • 7. Taylor P., Martinez-Torrez, Leets J., et al.: Relationships among iron absorption, percent saturation of plasma transferrin and serum ferritin concentration in humans. J. Nutr., 1988, 11, 1110.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00bafea4-bb26-4410-983a-fc9a1959b785
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.