PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 47 |
Tytuł artykułu

Effect of rams of meat sheep breeds used in crossing schemes with Polish Merino ewes on slaughter value and meat quality of lambs

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Wpływ krzyżowania owiec rasy merynos polski z trykami ras mięsnych na wartość rzeźną i mięsną ich potomstwa
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Effect of rams of meat sheep breeds used in crossing schemes with Polish Merino ewes on slaughter value and meat quality of lambs. The research was carried out in 2008 on the sheep flock in Zydowo (APA). The experimental material consisted of 49 ram-lambs of three genotype groups: the Polish Merino (MP) and its F1 crosses with rams of Charolaise and Berrichon du Cher. The lambs were maintained in the massive buildings and they were fed accordingly to the norms using the farm feed (fodder, silage, hay, dehydrated forage) as well as the self-made concentrates. When the lambs achieved the slaughter weight of 35 kg (±1.5 kg), the body measurements at live animals were collected and then the slaughter characteristics and carcass quality were investigated on slaughtered lambs. The single crossing of Polish Merino ewes with rams of typical meat sheep breeds (Charolaise and Berrichon du Cher) led to the improvement of trade quality of carcasses accordingly to the EUROP classification as well as the improvement of meat quality from the F1 crosses, which fully justifies their further breeding and improvement to fulfill the existing national sheep breeding needs.
PL
Wpływ krzyżowania owiec rasy merynos polski z trykami ras mięsnych na wartość rzeźną i mięsną ich potomstwa. Badania przeprowadzono w 2008 roku w stadzie w Żydowie. Materiał badawczy składał się z 49 jagniąt-tryczków pochodzących z następujących grup: merynos polski (MP.) oraz jego mieszańce F, po trykach charolaise i berrichon du cher. Jagnięta utrzymywano w masywnych budynkach, żywienie stosowano według norm, przy wykorzystaniu pasz gospodarskich (zielonka, kiszonka, siano susz) i pasz treściwych własnej produkcji. Po osiągnięciu masy ciała 35 kg (dopuszczając wahania rzędu +1,5 kg), przed ubojem wykonano na żywych zwierzętach pomiary zoometryczne, a po uboju - pełną analizę rzeźną wraz z oceną jakości mięsa. Ogólna charakterystyka pomiarów zoometrycznych prowadzi do uogólnienia, że krzyżowanie towarowe rasy merynos polski z trykami ras mięsnych prowadzi do skrócenia długości nóg i głowy u mieszańców, wydłużenia ciała i zwężenia klatki piersiowej u mieszańców po trykach charolaise oraz zmniejszenia grubości kończyn u mieszańców po trykach rasy berrichon du cher, czyli zróżnicowania w zakresie budowy zwierząt. Natomiast nie wykazano różnic pomiędzy grupami w zakresie wartości rzeźnej i pomiarów tuszy. Pod względem jakości tusz najlepszym umięśnieniem ze względu na wymagania handlowe charakteryzowały się mieszańce po trykach berrichon du cher a najkorzystniejszą oceną w zakresie otłuszczenia wszystkie mieszańce po trykach ras mięsnych ze szczególnym podkreśleniem wysokiej wartości tusz uzyskanych po rasie charolaise. Krzyżowanie towarowe merynosa polskiego z trykami ras mięsnych berrichon du cher i charolaise prowadziło do poprawy wartości handlowej i jakości mięsa u ich potomstwa wyrażającego się korzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
47
Opis fizyczny
p.149-159,ref.
Twórcy
  • Division of Sheep and Goat Breeding, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Ciszewskiego 8, 02-786 Warsaw, Poland
autor
autor
autor
autor
Bibliografia
  • ANON., 2004: Statistical Product and Service Solution base version 12.0 for Windows. SPSS inc. USA.
  • AOAC, 1990: Association of Official Chemist. Food Composition Additives Natural Contaminants.
  • GRUSZECKI T., JUNKUSZEW A., LIPECKA C, KAMIŃSKA A., SZYMANOWSKA A., PATKOWSKI K., 2004: Fatty acids composition in sheep milk and muscle tissue of lambfed with protective fat-supplemented fodder. Arch. Tierz., Dummersdorf 47, Special Issue: 183-188.
  • JAGIEŁŁO M., 2001: Wybrane aspekty produkcji jagniąt rzeźnych w warunkach gospodarstwa zlokalizowanego na glebach lekkich, Rozprawa doktorska wykonana w Zakładzie Hodowli Owiec i Kóz SGGW w Warszawie (maszynopis).
  • NAWARA W., OSIKOWSKI M., KLUZ I., MODELSKA M., 1963: Wycena tryków na podstawie badania wartości potomstwa w stacjach oceny tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962. PWRiL, Warszawa.
  • NIŻNIKOWSKI R., 1979: Próba charakterystyki budowy jagniąt w typie merynolinkolna w związku z użytkowością mięsną tej owcy. Zesz. Nauk. SGGW-AR. Zoot. 15: 25-40.
  • NIŻNIKOWSKI R., 1995: Sprawozdanie końcowe z grantu celowego nr 55547 92/C/569 pt.: „Intensyfikacja produkcji oraz poprawa jakości tusz jagnięcych owiec nizinnych hodowanych w Polsce Centralnej", Komitet Badań Naukowych, Warszawa (maszynopis).
  • NIŻNIKOWSKI R., RANT W, GLIŃSKI M, JAGIEŁŁO M., 1998: Sprawozdanie końcowe z grantu celowego nr 5 P06E 001 95C/2470 pt.: „Produkcja jagniąt rzeźnych w warunkach gospodarstwa rolniczego położonego na glebach lekkich", Komitet Badań Naukowych, Warszawa (maszynopis).
  • NIŻNIKOWSKI R, RANT W., JAGIEŁŁO M., GLIŃSKI M., 2001: Tempo wzrostu i wartość rzeźna jagniąt mieszańców rasy berrichon z wrzosówką i owcą żelaźnieńską. Pr. i Mater. Zoot. 58, 115-124.
  • OSIKOWSKI M., PORĘBSKA W., KORMAN K, 1993: Normy żywienia owiec. Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. Instytut Zootechniki Kraków, 29-57.
  • PN-EN ISO 5508: Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej, 1996.
  • RUSZCZYĆ Z., 1981: Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa.
Uwagi
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00784026-becf-4191-a6fa-3951834ceacb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.