PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 558 |
Tytuł artykułu

Paralityczne biotoksyny morskie (psp) jako źródło zanieczyszczenia małż blaszkoskrzelnych dostępnych na naszym rynku

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Paralytic shellfish poisons (PSP) as a source of contamination of live bivalve molluscs which can be obtained on our market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Aktywną i podstawową toksyną z grupy toksyn PSP jest saksytoksyna (STX) oraz jej 21 izomerów (pochodne tetrahydropuryn, SXT’s). Toksyny paralityczne działają na układ nerwowy poprzez blokowanie kanałów sodowych we włóknach nerwowych. Śmiertelność wynosi 10%. Dopuszczalna zawartość PSP to 80 µg·100g⁻¹ mięsa mięczaków. W pracy przebadano 51 próbek 9 rodzajów małży dostępnych na naszym rynku w kierunku obecności saksytoksyny, podstawowej biotoksyny z grupy toksyn paralitycznych. Na 53 przebadane małże w 35 stwierdzono obecność saksytoksyny w ilościach poniżej dopuszczalnych prawem, co stanowi 66,75%. W żadnej próbce nie stwierdzono przekroczenia 80 µg·100g⁻¹ mięsa małż, co wskazuje, że żywe małże sprowadzane do Polski nie stanowią bezpośredniego zagrożenia zdrowia konsumenta.
EN
All 21 toxins belonging to the saxitoxin group are the derivatives of tetrahydropuryne toxins. When the toxin levels exceed 80 µg·100g⁻¹ of meat molluscs - mussels are prohibited to collected, distributed and consumed. Paralytic toxins act on our nervous system by blocking Na+ channels. Mortality carries out up to 10% of infected consumers. In the present work, 51 samples of 9 types of molluscs were examined. Out of 53 samples, the presence of Saxitotoxin in the amounts below the acceptable quantities was observed in 35 which is 66.75%. None of the samples exceeded 80 80 µg·100g⁻¹ of meat, which shows that the alive molluscs imported to Poland do not constitute a direct danger for the consumer’s health.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
558
Opis fizyczny
s.153-158,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy
Bibliografia
  • Bower D.J., Hart R.J., Matthews P.A., Howden M.E.H. 1981. Nonprotein neurotoxins. Clin. Toxicol. 18: 813-843.
  • Deeds J.R., Landsberg J.H., Etheridge S.M., Pitcher G.C., Longan S.W. 2008. Non- traditional vectors for paralytic shellfish poisoning. Mar. Drugs 6: 308-348.
  • Gessner B.D., Bell P., Doucette G.J., Moczydlowski E., Poli M.A., Van Dolah F., Hall S. 1997. Hypertension and identification of toxin in human urine and serum following a cluster of mussel-associated paralytic shellfish poisoning outbreaks. Toxicon 35: 711-722.
  • Gigirey B., Rodrýguez-Velasco M.L., Villar-Gonzalez A., Botana L.M. 2007. Influence of the sample toxic profile on the suitability of a high performance liquid chromatography method for official paralytic shellfish toxins control. J. Chromatogr. A. 1140: 78-87.
  • Kasuga F., Harakudo Y., Machii K. 1996. Evaluation of enzyme-linked imunosorbent assay (ELISA) kit for paralytic shellfish poisoning toxins. J. Food Hyg. Soc. Japan 37: 407-410.
  • Louzao M.C., Rodriguez V.M., Cabado A.G., Botana L.M. 2003. A fluorimetric microplate assay for detection and quantitation of toxins causing paralytic shellfish poisoning. Chem Res Toxicol. 16(4): 433-438.
  • Michalski M. 2006. Biotoksyny morskie-występowanie i metody analizy. Żywność. Nauka. Techologia. Jakość 3(48): 16-22.
  • Michalski M. 2007. Paralityczne toksyny morskie jako zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Med. Wet. 63(12): 1530-1533.
  • Mons M.N., Van Egmond H.P., Speijers G.J.A. 1998. Paralytic shellfish poisoning. A Review. RIVM Report 388802 005, June 1998.
  • Onoue Y., Tamao N., Maruyama J., Hashimoto K., Seto H. 1983. Properties of two toxins newly isolated from oysters. J. Agric. Food Chem. 31: 420-423.
  • Rodrigue D.C., Etzel R.A., Hall S., Porras E., Velasquez O.H., Tauxe R.V., Kilbourne E.M., Blake P.A. 1990. Lethal paralytic shellfish poisoning in Guatemala. Am. J. Trop. Med. Hyg. 42: 267-271.
  • Thibault P., Pleasance S., Laycock M.V. 1991. Analysis of paralytic shellfish poisons by capillary electrophoresis. J. Chromatogr. 542: 483-501.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0060fb52-9e27-48d4-83e5-fd943725f095
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.