PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 63 | 01 |
Tytuł artykułu

Wpływ wybranych czynników na jakość ziarna pszenicy zbieranego w Polsce

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The effect of selected factors on the quality of wheat collected in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Jakość ziarna pszenicy uzależniona jest od wielu czynników, m.in. odmiany pszenicy, warunków pogodowych w trakcie wegetacji roślin i zbioru ziarna jak i rejonu uprawy. Celem pracy było określenie zróżnicowania jakości ziarna pszenicy pod względem zawartości białka, ilości glutenu, gęstości ziarna w stanie zsypnym i liczby opadania, w zależności od roku zbioru ziarna oraz rejonu klimatyczno-uprawowego, z którego pochodziły badane próbki ziarna. Analizowano wyniki uzyskane w trakcie oceny wartości technologicznej ziarna pszenicy ze zbiorów z lat 2010-2014, 2016 i 2018. Materiał badawczy stanowiło 3593 próbki ziarna pszenicy. Wykazano, że jakość ziarna pszenicy uprawianego w Polsce w dużej mierze uzależniona jest od rejonu klimatyczno-uprawowego. Ziarno pszenicy z rejonu północno-zachodniego charakteryzowało się przeważnie większą zawartością białka i ilością glutenu oraz gęstością ziarna w stanie zsypnym niż średnie wartości obliczone dla całego kraju. Najmniej korzystnie pod względem wyróżników technologicznych ziarna oceniono ziarno pszenicy z rejonu południowo-wschodniego, które charakteryzowało się niższą zawartością białka i ilością glutenu, mniejszą liczbą opadania i niższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż średnie wartości obliczone dla całego kraju
EN
The quality of wheat grain depends on many factors, i.e. wheat variety, weather conditions during plant vegetation and harvesting as well as the growing area. The purpose of this work was to determine the variation of wheat quality in terms of protein content, gluten content, test weight and falling number, depending on the harvest year and crop area. Wheat grain samples (3593 samples) originated from 2010-2014, 2016 and 2018 crop year. The results of this work showed that the quality of wheat grain cultivated in Poland is largely dependent on the climate and crop area. Wheat grain from the north-west region was usually characterized by a higher protein content, gluten content and test weight than the average values calculated for the whole country. The least favorable in terms of technological parameters was wheat grain from the south-eastern region, which was characterized by a lower protein content, gluten content, falling number and test weight than the average values calculated for the whole country
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
63
Numer
01
Opis fizyczny
s.26-30,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, Warszawa
Bibliografia
  • [1] Gąsiorowski H. (red.) 2004. Pszenica - chemia i technologia, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Poznań.
  • [2] GUS 2018. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r.
  • [3] GUS 2018. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2017 r.
  • [4] Jakubczyk T. 1971. Surowce i materiały pomocnicze w przetwórstwie zbożowym. Państwowe Wydawnictwa Szkolnictwa Zawodowego. Warszawa.
  • [5] Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbóż. Część 1. WSiP. Warszawa.
  • [6] Rothkaehl J. 2012. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2011 r. Przegl. Zboż.-Młyn. 56, 01: 12-15.
  • [7] Rothkaehl J. 2015. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 r. Przegl. Zboż.-Młyn. 59, 03: 2-8.
  • [8] Rothkaehl J. 2015. Ziarno pszenicy - zawartość białka a ilość glutenu. W XXXVI Konferencja w Krynicy Morskiej „Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich”, 35-36.
  • [9] Szafrańska A. 2016. Metody oznaczania zawartości białka i wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego. Przegl. Zboż.-Młyn. 60, 03: 30-35.
  • [10] Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania.
  • [11] Szafrańska A., Rothkaehl J. 2011. Liczba opadania a maksymalna lepkość kleiku skrobiowego mąki pszennej. Przegl. Zboż -Młyn. 55(10): 6-7.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0046b4d0-c866-4520-84c3-ba46d46fe670
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.