PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 71 | 02 |
Tytuł artykułu

Use of bee products in livestock nutrition and therapy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Bee products, such as honey, propolis, pollen, bee bread, bee venom and royal jelly, are rich in vitamins, minerals and healthy fats. People often derive benefits from nature and apply these products as dietary supplements or therapeutics against various diseases. Until recently little has been known of their effects on animals. Recent years, however, have seen a growing interest in the possibility of using bee products in the nutrition and treatment of farm animals. This study collects and presents the current state of knowledge on the therapeutic and nutritional properties of these products in livestock, and summarizes the results of various experiments conducted in Poland and other countries.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
71
Numer
02
Opis fizyczny
p.94-99,ref.
Twórcy
  • Apiculture Division, Faculty of Animal Sciences Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
autor
  • Department of Informatics, Faculty of Applied Mathematics and Informatics, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Apiculture Division, Faculty of Animal Sciences Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Antunesa P., Reub C., Sousab J. C., Peixe L.: Incidence of Salmonella from poultry products and their susceptibility to antimicrobial agents. Int. J. FoodMicrobiol. 2003, 82(2), 97-103.
  • 2. Babinska I., Kleczek K., Makowski W., Szarek J.: Effect of Feed Supplementation with Propolis on Liver and Kidney Morphology in Broiler Chickens.Pak. Vet. J. 2013, 33, 1-4.
  • 3. Babińska I., Kleczek K., Szarek J., Makowski W.: Modulating effect of propolis and bee pollen on chicken breeding parameters and pathomorphology of liverand kidneys in the course of natural infection with Salmonella enteritidis. Bull.Vet. Inst. Puławy 2012, 56, 3-8.
  • 4. Bansal V., Medhi B., Pandhi P.: Honey – A remedy rediscovered and its therapeutic utility. Kathmandu Univ. Med. J. 2005, 3(11), 305-309.
  • 5. Bischofberge A. S., Dart Ch. M., Perkins N. R., Kelly A., Jeffcott L., Dart A. J.: The Effect of Short- and Long-Term Treatment with Manuka Honey on SecondIntention Healing of Contaminated and Noncontaminated Wounds on theDistal Aspect of the Forelimbs in Horses. Vet. Surgery 2012, 42, 2, 154-160.
  • 6. Dudko P.: Monitorowana terapia zapaleń gruczołu mlekowego (mastitis) u krów w okresie laktacji i inwolucji prowadzona za pomocą antybiotykówi propolisu. Post. Fitoter. 2008, 4, 197-205.
  • 7. Dudko P.: Wpływ dowymieniowej infuzji ekstraktu z propolisu i wybranych mykostatyków na stan czynnościowy gruczołu mlekowego u krów. Post.Fitoter. 2009, 1, 12-18.
  • 8. Freitas J. A., Antonangelo R. P., Ribeiro J. L., Joslin M., Noguerira S. R., Souza J. C.: Extraco etanoco de propolis na alimentacao de vacas leiteiras.RBSPA 2009, 10, 333-334.
  • 9. Galal A., Ahmed A. M. H., Ali W. A. H., El-Sanhoury M. H., Hedia Ahmed E.: Residual Feed Intake and its Effect on Cell-Mediated Immunity in Laying HensGiven Different Propolis Levels. Int. J. Poultry Sci. 2008, 7(11), 1105-1111.
  • 10. Gröhn Y. T., Erb H. N., McCulloch C. E., Saloniemi H. S.: Epidemiology of metabolic disorders in dairy cattle: association among host characteristics,disease, and production. J. Dairy Sci. 1989, 72(7), 1876-1885.
  • 11. Han S. M., Lee K. G., Yeo J. H., Oh B. Y., Kim B. S., Lee W., Baek H. J., Kim S. T., Hwang S. J., Pak S. C.: Effects of honeybee venom supplementation indrinking water on growth performance of broiler chickens. Int. J. Poultry Sci.2010, 89, 2396-2400.
  • 12. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B.: Działanie preparatów pochodzenia roślinnego na drobnoustroje probiotyczne. Post. Fitoter. 2012, 2, 72-77.
  • 13. Kabała-Dzik A., Stojko R., Szaflarska-Stojko E., Wróblewska-Adamek I., Stojko A: Efficiency assessment of antimicrobial activity of honey-balm onexperimental burn wounds. Bull. Vet. Inst. Puławy 2004, 48, 109-112.
  • 14. Kabała-Dzik A., Stojko R., Szaflarska-Stojko E., Wróblewska-Adamek I., Stojko A., Stojko J., Stawiarska-Pięta B.: Influence of honey-balm on the rateof scare formation during experimental burn wound healing in pigs. Bull. Vet.Inst. Puławy 2004, 48, 311-316.
  • 15. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Przeciwnowotworowe działanie miodu. Materiały z 38. Naukowej Konferencji Pszczelarskiej, Puławy 2008, p. 45.
  • 16. Kędzia B., Kędzia A., Dudko P., Hołderna-Kędzia E.: Działanie propolisu krajowego na drobnoustroje chorobotwórcze pochodzące od ludzi i zwierząt.Post. Fitoter. 2009, 2, 98-105.
  • 17. Khojasteh Shalmany S., Shivazad M.: The Effect of Diet Propolis Supplementation on Ross Broiler Chicks Performance. Int. J. Poultry Sci. 2006, 5(1), 84-88.
  • 18. Mahmoud Ali M., Radad K.: Cod liver oil/honey mixture: An effective treatment of equine complicated lower leg wounds. Vet. World 2011, 4(7), 304-310.
  • 19. Molan P. C.: The antibacterial activity of honey 2. Variation in the potency of the antibacterial activity. Bee World 1992, 73(2), 59-76.
  • 20. Oztruk H., Pekcan M., Sireli M., Fidanci U. R.: Effects of propolis on in vitro rumen microbial fermentation. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 2010, 57, 217-221.
  • 21. Park Y., Ikegaki M.: Preparation of water and Ethanolic Extract of Propolis and Evaluation of the Preparations. Biosci. Biotech. Bioch. 1998, 62 (11),2230-2232.
  • 22. Pollock P. J., Carnwath R., Graham E. M., Reynolds K.: The antimicrobial activity of honey against common equine wound isolates. Equine Vet. J. 2013,45(44), 2-19.
  • 23. Roulston T. H., Cane J. H.: Pollen nutritional content and digestibility for animals. Plant. Syst. Evol. 2000, 222, 187-209.
  • 24. Sosin-Bzducha E., Strzetelski J.: Możliwości wykorzystania produktów pszczelarskich jako dodatków paszowych w żywieniu bydła. Post. Nauk. Rol. 2011,2, 111-120.
  • 25. Sosin-Bzducha E., Strzetelski J.: Propolis źródłem flawonoidów korzystnych dla zdrowia i produkcyjności bydła. Wiadomości Zootechniczne 2012, 50(2),23-28.
  • 26. St-Pierre N. R., Cobanov B., Schnitkey G.: Economic Losses from Heat Stress by US Livestock Industries J. Dairy Sci. 2003, 86, S, E52-E77.
  • 27. Taheri H. R., Rahmani H. R., Pourreza J.: Humoral Immunity of Broilers in Affected by Oil Extracted Propolis (OEP) in the Diet. Int. J. Poul. Sci. 2005,4(6), 414-417.
  • 28. Zawadzki F., Prado I. N., Marques J. A., Zeoula L. M., Rotta P. P., Sestari B. B., Valero M. V., Rivaroli D. C.: Sodium monensin or propolis extract inthe diets of feedlot-finished bulls: effects on animal performance and carcasscharacteristics. J. Anim. Feed Sci. 2011, 20, 16-25.
  • 29. Ziaran H. R., Rahmani H. R., Pourreza J.: Effect of Dietary Oil Extract of Propolis on Immune Response and Broiler Performance. Pakistan J. Biol. Sci. 2005, 8(10), 1485-1490.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-00353697-1ed4-4f44-9af6-0f4b70ac2da3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.