PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 02 |
Tytuł artykułu

Metody wykrywania biofilmu na linii produkcyjnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The methods for detection of biofilm in the production lines
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Czystość powierzchni w zakładach produkujących żywność ma zasadnicze znaczenie w uzyskiwaniu odpowiedniej jakości wyrobów gotowych, bezpiecznych dla konsumenta. Rozwijające się na powierzchniach roboczych drobnoustroje, szczególnie te zdolne do wytwarzania biofilmów, stwarzają duże problemy w utrzymaniu odpowiedniej czystości linii produkcyjnych w zakładach przetwórstwa żywności. W artykule omówiono metody wykrywania biofilmów w instalacjach zamkniętych i na powierzchniach otwartych.
EN
The surface cleanliness in plants producing the food is fundamental for production of safe and the highest guality food. The microorganisms are developing on equipments surfaces, especially these microorganisms which can create biofilm, are generating a lot of problems with cleanliness keeping of production lines. The article present: methods of biofilm detection on open and closed surfaces of food production installations.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
72
Numer
02
Opis fizyczny
s.20-23,rys.,fot.,bibliogr.
Twórcy
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska, Koszalin
  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska, Koszalin
autor
  • Hypred Polska Sp. z o.o., Niepruszewo, ul. Kasztanowa 4, 64-320 Buk
Bibliografia
  • [1] Augustin W., Т. Ali-Vehmas, F. Atroshi. 2004. „Assesment of enzymatic cleaning agents and disinfectants against bacterial biofilms”. Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 7(1): 55-64.
  • [2] Berthold A. 2007. „Biofilmy w przemyśle spożywczym”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego (1): 60-66.
  • [3] Chmielewski R.A.N., J.F. Frank. 2003. „Biofilm Formation and Control in Food Processing Facilities”., Comprehensive Mews in Food Science and Food Safety 2 : 22-3.,
  • [4] Kraigsley A., P. Ronney: Hydrodynamic influence on biofilm formation, http://carambola.usc.edu/research/biophysics/BIOFILMS4WEB.html.
  • [5] Królasik J., A. Szosland-Fałtyn, B. Paziak-Domańska, B. Bartodziejska. 2015. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. „Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. Skuteczność wybranych enzymów w usuwaniu biofilmów bakteryjnych z powierzchni stali nierdzewnej”. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ.
  • [6] Leguette Y., G. Boels, M. Clarisse, C. Faille. 2010. „Using enzymes to remove biofilms of bacterial isolates sampled in the food-industry”. Biofouling 26 (4): 421-431.
  • [7] Liu X., B. Tang, Q. Gu, X. Yu. 2014. „Elimination of the formation of biofilm in industrial pipes using enzyme clearing technique”. MethodsX 1:130-136.
  • [8] Myszka K., W. Białas, K. Czaczyk. 2005. „Kinetyka tworzenia biofilmów bakteryjnych na materiałach technicznych w zależności od dostępności składników odżywczych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3 (44): 127-137.
  • [9] Piepiórka-Stepuk J., S. Mierzejewska, M. Wlazło. 2016. „Mycie enzymatyczne w przemyśle spożywczym”. Przemysł Spożywczy 70 (2): 42-45.
  • [10] Poulsen L.V. 1999. „Microbial Biofilm in Food Processing”. Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie 32 : 321-326.
  • [11] Simoes M., M.O. Pereira, M. Vieira. 2005. „Effect of mechanical stress on biofilms challenged by different chemicals”. Water Research 39 :5142-5152.
  • [12] www.hach.com
  • [13] www.specialpathogenslab.com
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-0004d00b-c9f1-408b-ad63-a6d3c78afa12
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.